Saudijska koalicija proglasila petodnevno primirje u Jemenu

Svijet 25. jul 201518:34 > 18:39
Izvor: Reuters / Arhiv

Koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom, koje od marta bombarduju položaje šiitskih pobunjenika u Jemenu, proglasile su jednostrano petodnevno primirje od ponedjeljka, u cilju dostavljanja humanitarne pomoći, javljaju saudijski mediji.

U međuvremenu, bilans žrtava današnjeg vazdušnog udara koalicionih snaga u gradu Tazu u centralnom dijelu Jemena, popeo se na 80, dok je najmanje 150 ljudi ranjeno, rekli su lokalni medicinski izvori, prenosi agencija Reuters.

Prekid vatre stupit će na snagu od nedjelje u ponoć, navodi se u saopćenju koalicije, koja zadržava pravo da odgovori na “vojnu aktivnost ili kretanje” pobunjenika.

Odluka o prekidu vatre, donijeta je na zahtjev jemenskog predsjednika Abd Rabua Mansura Hadija, koji je, kao i veći dio njegove vlade, utočište potražio u saudijskoj prijestolnici Rijadu, javila je SPA.

Hadi, čije su pristalice uspjele da vrate kontrolu nad većim dijelom južne luke Jemen od Huta nakon četiri mjeseca borbi, tražio je primirje radi distribuiranja “maksimalne količine humanitarne i medicinske pomoći”.

Dva prethodna prekida vatre, u čijem su posredovanju učestvovale Ujedinjene nacije, nisu se održala, navodi agencija AFP.