Churchillovi tajni ratni tuneli otvoreni za posjetitelje

Svijet 26. jul 201517:55 > 21:30
Izvor: Reuters screenshot

Mreža tajnih ratnih tunela u Doveru na jugoistoku Engleske, koje je u doba Drugog svjetskog rata dala iskopati tadašnja britanska vlada radi odbrane od nacističke mornarice, otvorena je za posjetitelje kojima se pruža uvid u "prvu liniju odbrane britanskog teritorija".

Ogorčen što mu njemački ratni brodovi plove ‘pred nosom’ Winston Churchill naredio je gradnju tunela u julu 1940. te je u manje od 100 dana bio iskopan kompleks “Fan Bay Deep Shelter” 23 metara pod zemljom.

U njemu su 185 vojnika i četiri časnika topovima uzvraćali na napade nacističkih brodova.

Godine 1950. tih 325 metara kvadratnih tunela bilo je napušteno, a 70-ih i potpuno zatvoreno sve do 2012. kada je kompleks otkupio National Trust, britanska agencija za očuvanje i ponovno stavljanje u funkciju historijskih spomenika.

Nakon 18 mjeseci restauratorskih radova, 20. jula za javnost su otvoreni tuneli u koje posjetitelje vodi 125 stepenica.

Danas pusti hodnici ojačani metalnim lukovima, vlažni zbog kondenzacije i sa stalnom temperaturom od 12 stepeni Celzijevih, nekada su bili pravi “mravinjak”. U njima se vojni život odvijao koliko je to bilo moguće u ratnim uvjetima i pod zemljom o čemu svjedoče odbačeni telegrami, kuponi za klađenje i grafiti – a jedna od njih žali se na nestašicu toaletnog papira.