Blizu 1.500 migranata pokušalo da uđe u Veliku Britaniju

Svijet 29. jul 201508:43 > 10:55
Izvor: REUTERS/Christian Hartmann

Najmanje 1.500 migranata pokušalo je tokom noći novi očajnički pokušaj da uđu u Eurotunel i dospiju do Velike Britanije, rekao je za agenciju AFP izvor iz francuske policije, dodajući da je jedna osoba pronađena mrtva.

“Naš tim je jutros pronašao jedan leš, a vatrogasci su potvrdili smrt te osobe”, potvrdio je portparol kompanije Eurotunel.

Samo noć ranije je blizu 2.000 migranata pokušalo da u francuskom gradu Kaleu uđe u tunel koji povezuje Francusku i Englesku ispod Lamanša, saopštila je kompanija Eurotunel, dodajući da je to u posljednjih mjesec i po dana bio najmasovniji pokušaj ulaska migranata u tunel.

Jutros pronađeno tijelo pripada migrantu iz Sudana, za kojeg se vjeruje da je bio star između 25 i 30 godina. Njega je udario kamion koji se iskrcavao sa trajekta koji povezuje francusku i englesku obalu Lamanša, naveo je policijski izvor.

Ukupan broj migranata koji su preminuli u blizini terminala Eurotunela tako je porastao na devet od početka juna do danas. “Nesreća se dogodila tokom noći, a u šest sati ujutro policija je imala još mnogo posla. Oko ulaza u tunel se i dalje nalazi 500 do 1.000 migranata”, rekao je izvor.

Sigurnost u luci Kale je sredinom juna pooštrena, što je navelo migrante, koji su ranije pokušavali da se krišom ukrcaju u kamione koji na trajektima prelaze Lamanš, da umjesto toga pokušaju da se dokopaju Britanije kroz podvodni tunel.

Britanski premijer David Cameron izrazio je jutros zabrinutost povodom pokušaja 2.000 migranata prethodne noći da uđu u tunel ispod Lamanša.

“Taj događaj navodi na veliku zabrinutost. Sarađujemo veoma blisko sa francuskim vlastima kako bismo riješili taj problem”, rekao je jutros Cameron i dodao da će britanska vlada učiniti sve što može da bi riješila migrantsku krizu u Kaleu.