Egipat: Odgoda presude u suđenju trojici novinara Al Jazeere

Svijet 30. jul 201513:33 > 13:36
Izvor: AFP

Egipatski sud je odgodio izricanje presude u novom suđenju trojici novinara katarske mreže Al Jazeere i tako pokopao nadu u brz završetak sudske trakavice koja je potaknula burne međunarodne reakcije.

Australac Peter Greste, Kanađanin Mohamed Fahmy i Egipćanin Baher Mohamed, koji su uhapšeni u decembru 2013. i u pritvoru proveli više mjeseci, optuženi su da su “objavljivali dezinformacije” kako bi poduprli pokret Muslimansko bratstvo, kojem pripada bivši islamistički predsjednik Mohamed Mursi, kojeg je vojska svrgnula 2013.

Novinari, koji su radili za Al Jazeerinu podružnicu na engleskom jeziku optuženi su i za rad bez potrebnih dozvola.

Fahmy i Greste su u prvom postupku u junu 2014. dobili sedam godina zatvora, a Mohamed deset. No prizivni sud je poništio presude i naredio novo suđenje.

AFP javlja da se od čelnika suda saznaje kako se izricanje presude odgađa za 8. august, ali pravosuđe nije to potvrdilo.

“Oči cijelog svijeta uprte su u Egipat gdje traje suđenje presudno za slobodu govora”, poručila je u srijedu nevladina organizacija Reporteri bez granica (RSF).

TV-mreža Al Jazeera objavila je u srijedu da je “ogorčena” zbog odgode izricanja presude u suđenju svojim novinarima u Egiptu zbog navodne potpore Muslimanskom bratstvu.

“Ogorčeni smo zbog odgode izricanja presude jer je danas našim kolegama trebala biti zadnja rasprava”, ističe u saopćenju glavni direktor mreže Mostefa Souag.