Meksiko: Tražili 43 nestala studenta, pronašli 129 tijela

Svijet 10. avg 201507:12 > 07:15
Izvor: Reuters

U Meksiku se tragedije redaju kao na traci, svakodnevno zauzimaju naslovnice tamošnjih novina, a nakon toga bivaju jednostavno zaboravljene.

 U septembru 2014. godine, veći broj studenata iz Ayotzinapa je krenulo na proteste u blizini grada Iguale. Gradonačelnik tog grada ima suprugu za koju se otvoreno sumnja da je umiješana u organizovani kriminal, te se povezuje sa narko kartelima.

Navodno, Aaria de los Angeles Pineda naredila je policiji da sklone 43 studenta, jer je vjerovala da će njihovi protesti kontra nje umješanosti u kriminal i loše socijalne politike koju vodi njen muž biti pogubni za njen uticaj u tom dijelu centralnoameričke države.

Kao rezultat intervencije, šest studenata je ubijeno, a 43 se smatralo nestalim. Nakon intenzivne potrage, policija je došla do još užasnijeg otkrića.

Dok su tražili njih, pronašli su masovnu grobnicu sa 129 tijela. Policija ne zna da li su povezani sa slučajem, ali saopšteno je da su bili zakopani u 60 grobova.

Identifikovano ih je 16, a nema detalja o tome da li se radi o masovnom kidnapovanju ili o odvojenim slučajevima.

Zbog rata narko kartela u Meksiku, 20.000 ljudi se smatra nestalim.

Tamošnja štampa piše da meksički pravosudni sistem je nemoćan protiv kartela, i da su vlasti aposlutno u nemogućnosti da zaštite građane.