"Osama nije kriv za 9/11, stvara se novi svjetski poredak"

Svijet 26. sep 201516:16 > 21:16
Izvor: AFP

Novoizabrani lider britanskih laburista, Jeremy Corbyn, druge po snazi političke stranke u Ujedinjenom Kraljevstvu, smatra da su teroristički napadi 11. septembra 2001. godine na New York i Washington zapravo "manipulirani" kako bi se prikazalo da je za njih odgovoran Osama bin Laden i tako omogućilo Zapadu da krene u rat u Afganistanu.

Premijer David Cameron proglasio je Corbyna ugrozom nacionalne sigurnosti, a pobunili su se i neki zastupnici njegove stranke koji na predstojećem kongresu laburista navodno namjeravaju pokušati puč i istjerati Corbyna iz fotelje šefa stranke.

“Historičari će s velikim interesom proučavati manipulaciju vijestima kojoj smo svjedočili proteklih godinu i pol. Nakon 11. septembra, vrlo su glasne bile tvrdnje da su za napad odgovorni bin Laden i al-Qaida. To se ubrzo pretvorilo u napad na talibane i zatim, suptilno, u promjenu režima u Afganistanu’, pisao je 2003. godine Corbyn.

U nekim drugim člancima, Corbyn je dao za naslutiti da podržava kontroverzne teorije zavjere o ‘novom svjetskom poretku’. Tako je još 1991. godine u glasilu ‘Labour Briefing’ napisao da je tadašnji Zaljevski rat bio prvi čin stvaranja novog svjetskog poretka. U sljedećim je godinama u nekoliko drugih tiskovina također spominjao ovu teoriju.

.