Amina Hassan spašava žene koje su robinje ISIS-a

Svijet 06. okt 201517:52 > 19:28
Izvor: Snapshot

Takozvana Islamska država drži stotine žena kao taoce. Na teritoriji koju zauzimaju koriste ih kao seksualno roblje. Životna misija jedne iračke političarke je da te žene spasi. Do sada je spašeno njih 100.

Svaki dan se Amina Hassan javlja na pozive žena koje mole za pomoć. Bivšoj iračkoj političarki sada je životna misija spasiti što više jezidskih žena. Sjeća se kada je ISIS prvi put zauzeo Mosul. Mislila je da će Jezidi u Sindžaru biti sigurni.

„Pitali smo se zašto bi oni dolazili u Sinjar. Tu nema nafte niti bilo čega drugog“, izjavila je Amina Hassan.

Ali, ISIS se ipak pojavio. Uzeli su žene i djecu, a muškarce ubili. Mnogi preživjeli obratili su se Amini Hassan.

„Ljudi me poznaju. Ja sam iz Sinjara i Jezidka sam.Poznajem mnoge koji su kidnapovani“, kazala je Hassan.

Na ovoj snimci je jedna od prvih žena koje je spasila – 35-godišnja žena sa šestero djece koja je uhvaćena prodavana i kupovana na ropskim pijacama ISIS-a. Opisala je šta se desilo kada je ISIS okružio njeno selo.

„Uzeli su sedam članova samo moje porodice. Napunili su dva kamiona i odveli ih negdje. Ne znam gdje. Kada su ukrcavali ljude na kamione, jedna žena se počela raspravljati sa njima, pa su je ubili“, kazala je.

Sa svojim mužem Khalilom Amina vodi operaciju kako bi prokrijumčarila žene na sigurno. Ona se javlja na telefon, Khalil putuje opasnim putevima uz granicu kako bi ih izbavio. U prilogu ćete vidjeti fotografije samo nekoliko spašenih. Do sada su spasili više od stotinu ljudi, ali stotine njih još čeka pomoć, a za mnoge, čekanje je predugo. Neke žene su sebi oduzele život umjesto da čekaju spas. Hassan skuplja slike onih koje nije mogla spasiti.

„Samo želimo da budu spašene. Sa većinom njih nemamo kontakt i ne znamo gdje su sada”, rekla je Amina Hassan.

„I razgovarate sa njima kako ne bi izgubile nadu?“, upitala je Aminu Atika Shubert, reporterka CNN-a. „Nekada izgube nadu u spas i ISIS ih često prodaje i siluje,“ odgovorila je.

Rad Amine Hassan je prepoznat i nagradio ga je američki State Department, ali Hassan tvrdi da glasove onih koje nije mogla spasiti, ne može zaboraviti.

„Kada ćete nas spasiti? Ja nemam odgovor. Ja nisam vlada niti bilo šta drugo, samo osoba. Veoma je teško“, prokomentarisala je Hassan.

Njeno oružje protiv ISIS-a je njen telefon. Sa njim dostavlja zvuk nade i u najdalja mjesta, i obećanje da pomoć dolazi.