Zatvorenici bolji u debati od šampiona s Harvarda!

Svijet 07. okt 201513:42 > 14:28
Izvor: REUTERS/Brian Snyder

Prošlogodišnji svjetski debatni prvaci i osvajači nacionalne titule od prije samo nekoliko mjeseci, studenti Harvarda - izgubili su na natjecanju od zatvorenika smještenih u zatvoru u New Yorku, koji nemaju ni pristup internetu.

Sraz se odvijao u strogo čuvanoj kaznionici u New Yorku. Napomenimo i da je za svaku posudbu knjige zatvorenicima potrebno odobrenje zatvorskih vlasti.

Zatvorenici su, naime, sami osnovali debatni tim prije dvije godine, a za pomoć u pripremama zamolili su obrazovno osoblje obližnjeg koledža Bard. Njihovi profesori nisu nimalo iznenađeni.

“Studenti u zatvoru su podvrgnuti identičnim standardima, nivou rigorioznosti i očekivanja kao i studenti na Bardu”, kazao je Max Kenner, direktor zatvorske inicijative na tom fakultetu, dodajući: “Ti studenti su ozbiljni. Fakultet ih ne tretira kao manje vrijedne.”

U minule su dvije godine, zahvaljujući predanom radu, pobijedili konkurenciju s West Pointa i Univerziteta u Vermontu, piše Guardian.

Studenti s Harvarda nakon utakmice nisu bili raspoloženi za izjave medijima, ali su ubrzo objavili status na Facebooku u kojem stoji:

“Postoji malo timova od kojih smo gubili s više ponosa nego ovaj vikend, kada smo poraženi od fenomenalno inteligentne i elokventne ekipe… Nevjerovatno smo zahvalni Bardu i njujorškoj kaznionici na organizaciji ovog događaja”.

Zatvorenici su, naime, protiv studenata s Harvarda morali braniti stav s kojim se ne slažu, a taj je da se javnim školama treba dozvoliti da odbiju upis učenika čiji su roditelji u SAD ušli ilegalno.