Pogledajte koja su najstrašnija mjesta širom svijeta (FOTO)

Svijet 15. okt 201519:46 > 19:52
Izvor: Freeimages.com

Na svijetu postoji stotine napuštenih gradova. Pod terminom "grad duhova" se podrazumijevaju mjesta koja su u potpunosti napuštena i ostavljena. Za neke čak kruže glasine da su bili poprište paranormalnih aktivnosti.

Listu koju vam donosimo je sastavio Bussines Insider, a kao najstrašnija mjesta današnjice dominiraju bivša rudarska mjesta koja su nakon “zlatne groznice” ostala potpuno prazna.

15. Terlingua, Texas

Terlingua je nekada slovila za bogato nalazište žive, a više od 2.000 rudara je bilo zaposleno u ovom mjestu sredinom 1890-ih. Rudnik je nestao u poplavama, a grad je prazan nakon Drugog Svjetskog rata.

https://instagram.com/p/8tM_aiBWay/

14. Bodie, California

Do sredine 1880-ih godina ovaj grad je brojao više od 10.000 stanovnika, dvadeset godina nakon što je zlato otkriveno. Danas ovo mjesto slovi kao jedno od mjesta koje je najnaseljenije duhovima.

13. Tefelsberg, Berlin

Za vrijeme Hladnog rata, američka Vlada je koristila velike satelite iz ovog grada kako bi prisluškivala šta se dešava u Istočnoj Njemačkoj. Stanica za prisluškivanje je napravljena na vrhu stare nacističke građevine, a mjesto je pusto nakon Drugog Svj. rata.

12. Johnsonville, Connecticut

Selo je nastalo 1960-ih godina, a osnivač je Raymond Schmitt. Njegov plan o pretvaranju mjesta u turističku atrakciju nije uspio, a mjesto je vremenom postalo “grad duhova”

https://instagram.com/p/3khnz4I3DL/

11. Centralia, Pennsylvania

Centralia je osnovana 1866. godine kao rudarski gradić. 1962. je izbio požar koji se proširio cijelim gradom. Čudno, požar i danas tinja i predviđa se da neće biti ugašen u narednih 250 godina.

10. Kaznionica Eastern State, Philadelhpia

Zatvor koji danas postoji kao turistička atrakcija. Jedan od najvećih i najbitnijih u SAD-u, obzirom da je i famozni Al Capone bio zatvorenik ovog zatvora.

9. Goldfield, Arizona

Turistička atrakcija koja privlači turiste više od stotinu godina. Također, mjesto poznato zbog eksploatacije zlata.

8. Dvorac Miranda, Belgija

Izgrađen 1866. godine u neo-gotskom stilu prvobitno namijenjen za samo jednu porodicu, ali ga je kasnije preuzela Nacionalna Željeznica Belgije. Do 1980. godine je korišten kao sirotište, a 1991. godine je napušten nakon što je postao preskup za održavanje.

7. Oradour-sur-Glane, Francuska

Selo koje su uništili nacisti 1944. godine, a stotine stanovnika su ubijeni.

6. Rhyolite, Nevada

Nedaleko od Las Vegasa, mjesto Rhyolite je nastalo kao rudarska zajednica 1905. godine. Šest godina kasnije rudnik je zatvoren, a mjesto je skoro pa napušteno i do danas.

5. Consonno, Italija

Poduzetnik Mario Bagno je pokušao ovo mjesto pretvoriti u “italijanski Las Vegas”, a za cilj je imao izgraditi šoping centre, hotele i restorane. Izgradnja je bila spora i nikada nije završena.

4. Mineral de Pozos, Mexico

Mjesto bogato rudnicima, a osnovano je čak 1576. godine. Brojalo je čak 17 rudnika zlata i srebra.

3. Otok Hashima, Japan

Devet kilometara udaljen od grada Nagasakija. Svojevremeno je ovo mjesto dal oveliki doprinos industrijskom razvoju Japana.

2. Trebević, Bosna i Hercegovina

Planina koja je svoj vrhunac doživjela 1984. godine za vrijeme Olimpijskih igara u bivšoj Jugoslaviji. Danas služi kao turistička destinacija, iako je više građevina uništeno.

1. Kolmanskop, Namibia

Destinacija poznata po rudniku dijamanata. Do 1954. godine, mjesto je u potpunosti napušteno a pijesak pustinje Namib je kroz prozore ušao u napuštene zgrade i kuće.