Senator predložio zakon o hemijskoj kastraciji pedofila

Svijet 21. okt 201511:51 > 11:57
Izvor: Morguefile.com / Ilustracija

Senator Anton Belyakov je izradio prijedlog zakona koji omogućava ruskim sudovima da naredi hemijske kastracije ljudima koji su osuđeni za seksualne zločine nad djecom. Sada se takva mjera može primijeniti samo na dobrovoljnoj osnovi.

U obrazloženju je Belyakov napomenuo da je međunarodno iskustvo pokazalo da je hemijska kastracija efikasan način za umanjivanje mogućnosti ponavljanja zločina među onima koji su osuđeni za zločine počinjene nad maloljetnom djecom.

Senator je također u svom objašnjenju rekao da, uprkos činjenici da je krivična odgovornost za pedofiliju pooštrena prije nekoliko godina, broj takvih zločina je i dalje u porastu. “Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, broj silovanja, gdje je žrtva stara između 14 i 17 godina je porastao za 2,9 puta, a broj žrtava silovanja s mlađim od 14 je porasla 4,2 puta,” stoji u prijedlogu zakona.

Belyakov prijedlog navodi da prije određivanja hemijske kastracije sud mora imati posebna forenzička istraživanja kojima bi se definitivno utvrdilo da je osuđenik pedofil.

U dokumentu se također kaže da se potrebne procedure i lijekovi sponzorišu iz kombinovanih izvora – državnog proračuna, kao i posebnog privatnog fonda koji bi se izradio ukoliko bi prijedlog prošao.

Rusija već dopušta hemijsku kastraciju pedofila, ali samo na dobrovoljnoj osnovi, u zamjenu za smanjenje zatvorske kazne. Mjera je uvedena početkom 2012. godine.

Hemijska kastracija se obično vrši tako što se pacijentu daju lijekovi koji sadrže sintetički progesteron koji smanjuje nivo muškog hormona testosterona i tako smanjuje seksualnu želju. Naučna zajednica nema dogovora u vezi sa sposobnosti lijeka da inhibira želju pedofila za zlostavljanje djeteta, dok neželjeni efekti uključuju depresiju, umor, dijabetes i stvaranje krvnih ugrušaka.