Kako je čovjek koji se nije ni rodio postao otac dječaka?

Svijet 27. okt 201521:18 > 28. okt 2015 07:22
Podijeli:
Izvor: Pixabay.com

Niste otac vašeg sina, ali vaš nerođeni brat jeste, rečeno je 34-godišnjem muškarcu iz Washingtona nakon što je obavio test za utvrđivanje očenstva i on je trenutno jedini poznati slučaj rijetkog genetskog fenomena, poznatog pod nazivom "ljudska himera".

Saznavši da njegov sin ima različitu krvnu grupu, otac dječaka, rođenog prošle godine uz pomoć vještačke oplodnje, odlučio je da obavi test očinstva. Bio je neprijatno iznenađen kada je ustanovio da se njegov i djetetov DNK ne poklapaju.

Ali, posredi nije bila greškom zamijenjena sperma, kao što je odmah posumnjao, već nešto zaista nevjerovatno.

Po preporuci stručnjaka, obavio je još jedan test, DNK test porijekla koji je otkrio da je pravi otac djeteta zapravo njegov nerođeni brat, odnosno dječakov nerođeni amidža.

Očigledno da je otac djeteta upio gene svog brata blizanca čiji embrion nije uspio da se razvije u materici, da bi te gene prenio na sina. To objašnjava zašto je otac, barem na papiru, amidža vlastitom sinu.

“Ljudske himere nisu rijetkost, sami ih je vrlo teško otkriti. Najčešće se za njih sazna u ovakvim neobičnim situacijama”, kazao je dr. Barry Starr, genetičar sa Univerziteta Sendford, u Kaliforniji.

Većina ljudi ima dva DNK, po jedan naslijeđen od svakog roditelja, dok ljudske himere imaju dodatni DNK. U ovom slučaju on je posljedica izumrlog i apsorbovanog embriona, ali se ovaj fenomen može javiti i u slučaju transfuzije krvi i presađivanja organa.

N1 pratite putem aplikacija Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.