Mapa zemalja koje se ne preporučuju turistima

Svijet 11. nov. 201513:38 > 13:43
Podijeli:
Izvor: N1

Zbog pada Ruskog aviona u kojem su živote izgubili svi članovi posade i svih 224 putnika, turisti su upozoreni na zemlje koje su označene kao nesigurne za putovanje.

Mapa pokazuje 18 zemalja, a Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje Britanske turiste kako bi ih trebali izbjegavati. Prijetnja ISIS-a također pridonosi nekim upozorenjima za putovanje.

Savjeti za Siriju kažu da “da treba otići sada praktičnim sredstvima”, jer bi Ministarstvo vanjskih poslova bio u nemogućnosti da pruža bilo koji vid konzularnh usluga.

Karta također pokazuje 45 zemalja koje se smatraju opasnim zbog nemira u regiji.

U ovo područje je uključen sjeverni Sinaj u Egiptu, gdje se Ruski A321 avion srušio prošle sedmice. Sada se vjeruje da postoji mogućnost da je avion pao zbog bombe na motoru. Dijelovi Rusije se također smatraju opasnim, uključujući područje blizu granice sa Ukrajinom i na području Čečenije. Područja koja su u blizini sa granicom Gruzije i Azerbedžana takođe se smatraju opasnim.

Potpuni popis zemalja koje je Ministarstvo vanjskih poslova savjetuje Britanske turiste koji putuju za: Afganistan, Burundi, Srednjoafričku Republiku, Čad, Demokratsku Republiku Kongo, Gvineju, Irak, Libiju, Mauritaniju, Niger, palestinsku teritoriju, Sierra Leone, Somalije, Južni Sudan, Sirija, Tunis, Jemen.

Zemlje koje je Ministarstvo vanjskih poslova savjetovalo da se ne putuje jesu: Alžir, Angola, Armenije, Azerbejdžana, Bangladeš, Burkina Faso, Burma (Myanmar), Kambodža, Kamerun, Kolumbija, Džibuti, Ekvador, Egipat, Eritreja, Etiopija, Georgia, Haitiju, Indija, Iran, Izrael, Obala Slonovače, Japan, Jordan, Kenija, Kosovo, Libanon, Madagaskar, Malezija, Mali, Nepal, Nigerija, Pakistan, Filipini, Republika Kongo, Rusija, Saudijska Arabija, Sudan, Tadžikistan, Tajland, Turska, Uganda, Ukrajina, Venecuela, Zapadna Sahara.