U Hong Kongu ponestaje mjesta za sahranjivanje mrtvih

Svijet 06. dec 201516:57 > 17:09
Izvor: Pixabay. com / Ilustracija

Hong Kong, jedan od najgušće naseljenih gradova na svijetu i dom za više od milion ljudi, nalazi se u problemu zbog pokopa mrtvih. Kako populacija stari i kako ima više smrti godišnje, nedostaje mjesta za sahranivanje.

Tokom 1960-ih godina, Hong Kong je bio suočen sa sličnim problemom, te je vlada preporučila kremiranje umrlih umjesto tradicionalnog pokopa. Tokom posljednjih 50 godina, kremiranje je poraslo za 90 posto.

No, sada im ponestaje mjesta i za pospremanje urni. Iako neki stanovnici Hong Konga prosipaju pepeo umrlih po plažama i parkovima, ipak postoje ljudi koji žele mjesto gdje bi mogli ostavljati urne kako bi mogli posjetiti ostatke preminulih. Posjeta mjesta sa urnama im je jako bitna posebno u vrijeme praznike, kada im članovi porodice prinose novac, hranu i druge stvari. Kako bi ublažili problem, privatne i javne organizacije porodicama nude nove načine za odavanje počasti. Vlada je pokrenula internet stranicu gdje porodice mogu virtuelno ostavljati takve stvari.

Također, nudi im se opcija da u laboratorijama od ostataka voljenih naprave drago kamenje koje bi mogli držati kod kuće ili čak i kao nakit.