"Neka Trump dođe u londonsku džamiju, možda nešto nauči"

Svijet 20. dec 201521:07 > 21:11
Izvor: Reuters

Novoizabrani lider britanske Laburističke partije Jeremy Corbyn uputio je danas poziv kontroverznom republikanskom predsjedničkom kandidatu Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu da posjeti džamiju Finsbury Park u Londonu kako bi sam doživio islam u Velikoj Britaniji.

Ovakav potez Corbyna uslijedio je tokom intervjua koji je dao za “Huffington Post” povodom njegovih prvih 100 dana provedenih na čelu stranke. 

Trumpovi komentari o tome kako bi svim muslimanima trebalo zabraniti ulazak u SAD, izazvali su buru u javnosti. Samo u Velikoj Britaniji, više od pola miliona stanovnika potpisalo je peticiju kojom traže zabranu ulaska Trumpa u njihovu zemlju. 

“Ne bih mu zabranio ulazak u zemlju. Ako Donald Trump želi doći u Veliku Britaniju, to je uredu, može doći i pridružiti mi se u londonskoj džamiji. Nakon toga može otići i u sinagogu. Uspijevamo imati koherentnu, multireligijsku, multikulturalnu društvenu strukturu u Londonu, u Birminghamu, u Leicesteru, u svim dijelovima ove zemlje. Dobrodošao je da dođe i da vidi to. Možda tako nešto nauči”, kazao je Corbyn.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.