Times Square na Staru godinu najsigurnije mjesto na svijetu

Svijet 30. dec 201515:35 > 19:49
Izvor: Pixabay / Ilustracija

Njujorške gradske vlasti u četvrtak će navečer na Times Squareu rasporediti 6.000 policajaca koji će budno paziti da najpoznatiji doček Nove godine u svijetu da prođe u miru i sigurnosti.

Načelnik njujorške policije William Bratton izjavio da nema vjerodostojnih prijetnji terorističkim napadima, ali policija ništa neće prepustiti slučaju.

Na dočeku Nove godine na Times Squareu, koji će kulminirati spuštanjem pola tone teške kristalne kugle i ispaljivanjem tone konfeta, očekuje se oko milion ljudi.

Policija tvrdi da na Staru godinu neće biti sigurnijeg mjesta na svijetu. Na trg će se ulaziti kroz jednu od 14 kontrolnih tačaka i ko jednom uđe u ograđeni prostor za slavlje, unutra će morati ostati do kraja.

Za sigurnost će se brinuti policajci u odorama i oni u civilu, na krovovima će biti snajperisti, a u zraku helikopteri. Sve će prethodno provjeriti psi za traganje za eksplozivima i 500 pripadnika posebne antiterorističke postrojbe. Izlazi iz podzemne željeznice u blizini Times Squarea će biti zatvoreni, a policajci će biti i pod zemljom.

New York ima 36 hiljada policajaca, daleko najviše u Americi. Oni su dobili 20 hiljada novih pametnih telefona za fotografisanje i komunikaciju, a najvažniji njujorški trg ionako je prepun nadzornih kamera.

Milion ljudi, ako ih zbog brojnih sigurnosnih kontrola ne prođe volja za slavljem, Novu će godinu dočekati uz nastupe Carrie Underwood, Lukea Bryana, Wiz Khalifa, Charlieja Putha i Demi Lovato u dobrom raspoloženju, ali ne potaknutom alkoholom, jer je on zabranjen. Iza njih će ostati 50 tona smeća, za koje će se ujutro u nekoliko sati pobrinuti gradska čistoća.