Kriza između S. Arabije i Irana prijeti širenjem u regiju

Svijet 04. jan 201617:51 > 18:49
Izvor: Reuters/screenshot

Kriza između Rijada i Teherana, prouzrokovana saudijskim pogubljenjem šijitskog klerika Nimra al-Nimra, koja je izazvala smrtonosno nasilje u Saudijskoj Arabiji i Iraku, prijeti prelijevanjem na regiju.

Nakon što je Saudijska Arabija prekinula diplomatske odnose s Iranom zbog napada na svoju ambasadu, isto su učinli Bahrein i Sudan, a Ujedinjeni Arapski Emirati su spustili odnose na niži nivo. 

Bahrein je objavio u ponedjeljak da prekida diplomatske veze s Iranom, javila je državna novinska agencija BNA, dan nakon što je je to učinila njegova saveznica i susjeda Saudijska Arabija, prenose svjetske novinske agencije. “Bahrein je odlučio prekinuti diplomatske odnose s Irnaom i poziva sve članove misije na napuste kraljevinu u roku od 48 sati”, navodi BNA.

“U odgovoru na barbarske napade na veleposlanstvo Saudijske Arabije u Teheranu i njezin konzulat u Mašhadu… sudanska vlada objavljuje trenutačni prekid diplomatskih veza s Islamskkom Republikom Iran”, navodi u ponedjeljak u saopštenju ministarstvo vanjskih poslova Sudana.

Ujedinjeni Arapski Emirati pozvat će svog veleposlanika u Teheranu da se vrati kući i smanjit će broj diplomata u Iranu, javila je državna novinska agencija WAM.

“Taj izvanredan korak je poduzet u svjetlu stalnog miješanja Irana u unutarnje poslove zemalja u Perzijskom zaljevu i arapskih država, što je doseglo razine bez presedana”, navodi se u priopćenju minstarstva vanjskih poslova.

Rijad je prekinuo diplomatske odnose s Teheranom u nedjelju nakon što su iranski demonstranti napali saudijsku ambasadu zbog toga što je Saudijska Arabija pogubila vodećeg šijitskog klerika. Osamdesetak saudijskih diplomata i njihovih porodica napustilo je Iran nakon prekida diplomatskih odnosa i sad su u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, rekli su u ponedjeljak za AFP diplomatski izvori. Oni su doputovali u Dubai u noći na ponedjeljak.

Pogubljenje šijitskog klerika izazvalo je bijesne reakcije u Iraku i Iranu, u kojima su na vlasti šiiti. 
U ponedjeljak se zaoštrio rat riječima između Rijada i Teherana, a diljem regije povećalo se nasilje. U Iraku su napadnute najmanje dvije sunitske džamije i pritom su ubijene najmanje dvije osobe u očitoj odmazdi za pogubljenje al-Nimra, izjavili su dužnosnici i policija.

Saudijska policija priopćila je da su njezini pripadnici napadnuti u nedjelju navečer u istočnom selu Avamiji, rodnom mjestu al-Nimra. Jedan civil je ubijen, a osmogodišnje dijete ozlijeđeno u tom incidentu, javlja službena saudijska novinska agencija SPA.

Brat Nimra al-Nimra osudio je napade iz odmazde diljem regije. “Cijenimo vašu ljubav prema mučeniku al-Nimru koji živi u našim srcima, ali odbijamo napade na saudijska veleposlanstva u Iranu i drugdje”, objavio je u ponedjeljak na Twitteru Mohamed al-Nimr. On je ranije pozvao da se posmrtni ostaci njegovog brata predaju obitelji kako bi mogao biti pokopan u svom rodnom mjestu.

Francuska je pozvala u ponedjeljak na smirivanje napetosti između Saudijske Arabije i Irana. Pariz želi da se “nađu politička rješenja za probleme”, a vlada u Berlinu pozvala je dvije zemlje na dijalog te da učine sve kako bi obnovile odnose.

“Pozivamo dvije zemlje da razmotre sve mogućnosti za obnovu svojih odnosa”, rekao je glasnogovornik njemačke kancelarke Steffen Seibert.

Njemačka ne planira nametnuti sankcije Saudijskoj Arabiji nakon što je Rijad pogubio 47 ljudi u subotu, izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Martin Schaefer. On je na tiskovnoj konferenciji rekao da se Njemačka protiv smrtnoj kazni, ali je dodao da “vlada u ovom trenutku ne planira zbog toga nametati sankcije”.

Rusija je saopćila da je spremna biti posrednik u rješavanju spora između Irana i Saudijske Arabije, izvijestile su ruske novinske agencije, pozivajući se na anoniman izvor u ministarstvu vanjskih poslova.

“Kao prijatelji, mi bismo bili spremni, ako je potrebno, igrati ulogu posrednika u… rješavanju postojećeg spora i bilo kakvih novih razmirica između dviju zemalja”, prenijela je RIA izjavu izvora.

Iz Kine je saopšteno da su zabrinuta zbog rasta napetosti između Irana i Saudijske Arabije.

“Nadamo se da dvije strane mogu održati mir i suzdržanost, riješiti svoje razlike putem dijaloga i zajedno očuvati regionalni mir i stabilnost”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Saudijska Arabija nastavila je izvršavati smrtne kazne, u ponedjeljak pogubivši još jednog zatvorenika, ukupno 48. osobu od subote. Nad Ahmedom ben Obeidom al-Harbijem izvršena je smrta kazna u regiji Kasima, sjeverno od Rijada, nakon što je proglašen krivim za uboistvo, javila je SPA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.