Oštre reakcije iz svijeta nakon testiranja hidrogenske bombe

Svijet 06. jan 201610:32 > 10:35
Podijeli:
Izvor: Reuters

Kina, Australija i Francuska su najoštrije osudile testiranje hidrogenske bombe koje je jutros sprovela Sjeverna Koreja.

Kina, najbliži saveznik Sjeverne Koreje, tvrdi da je ta zemlja pomenuto testiranje izvšila kako bi prkosila međunarodnoj zajednici i pozvala je da se suzdrži od akata koji bi mogli pogoršati napetost na Korejskom poluotoku.

Ministarka vanjskih poslova Australije Julie Bishop navela je u saopćenju da tim postupkom “Sjeverna Koreja potvrđuje status odmetnute države i kontinuiranu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti”.

Francuski predsjednik Francois Hollande je također osudio jutrošnje testiranje hidrogenske bombe Sjeverne Koreje, istakavši da “Francuska osuđuje ovo neprihvatljivo kršenje rezoluzicje Vijeća sigurnosti i poziva na poziva na snažnu reakciju međunarodne zajednice”.

Istovremeno je predsjednica Južne Koreje Park Geun-hye sazvala hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost najavivši snažan odgovor na sjevernokorejsko testiranje hidrogenske bombe.

Provladini mediji iz Pjongjanga javljaju da je testiranje razorne hidrogenske bombe izvedeno u 10 sati po lokalnom vremenu samo nekoliko sedmica nakon što je sjevernokorejski lider Kim izjavio da je njegova zemlja razvila tu vrstu oružja.

Riječ je o bombi koja izaziva i fizijsku i fuzijsku reakciju, te je mnogo razornije moći od klasične atomske bombe.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.