Vatikanski list osudio naslovnicu Charlie Hebdoa: Žalosno!

Svijet 06. jan 201613:14 > 14:54
Podijeli:
Izvor: Reuters

Vatikanski dnevnik Osservatore Romano uputio je u srijedu kritiku francuskom satiričkom sedmičnjaku Charlie Hebdou jer je na naslovnici prikazao Boga kao ubicu s kalašnjikovim, ocijenivši da je naslovnica "za žaljenje" i pokazuje nepoštovanje prema istinskim vjernicima svih vjera.

Novi broj satiričkog sedmičnjaka je izdanje kojim se obilježava godišnjica napada ekstremista na redakciju Charlie Hebdoa u Parizu u kojima je poginulo 12 ljudi. Karikatura na najnovijoj naslovnici prikazuje “ljutitog Boga s okrvavljenim rukama i automatskom puškom na leđima”.

“Godinu dana kasnije, ubica je još uvijek u bijegu”, piše u naslovu.

Vatikanski dnevni list optužuje list da želi “manipulisati” vjerom.

“Iza prijetvorničke zastave beskompromisnog sekularizma, francuski sedmičnjak još jednom zaboravlja na ono što vjerski vođe svih religija pozivaju već stoljećima – na odbacivanje nasilja u ime vjere te da je korištenje Boga za opravdavanje mržnje istinsko svetogrđe”, piše u komentaru Osservatore Romano.

“Čin Charlie Hebdoa pokazuje jedan žalostan paradoks svijeta koji je sve osjetljiviji na pitanje političke korektnosti, do te mjere da to postaje smješno, ali ne želi priznati ili poštivati vjeru ljudi u Boga, bez obzira o kojoj religiji radi”, dodaje se u komentaru.

U uvodniku sedmičnjaka koji je objavljen prije posebnog izdanja poručuje se da će list nastaviti sa svojom uređivačkom politikom, bez obzira na vjerske ekstremiste koji ih žele ušutkati.

“Oni se žele pobrinuti da Charlie umre – Charlie će se pobrinuti da oni odapnu”, piše u uvodniku satiričkog lista.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.