VIDEO | Avion koji se zabio u Empire State Building

Svijet 12. feb. 201616:00 > 16:07
Podijeli:
Izvor: Screenshot

Avion koji se zabio u neboder, jedan od simbola SAD-a. Prva asocijacija jeste teroristički napad 11. septembra 2001. godine, i jedna od najšokantnijih tragedija moderne historije.

Putnički avion koji su oteli pripadnici Al Qaedae, i njime se zabili u Twin Towerse u New Yorku je jedna od situacija koje se svi dobro sjećaju.

Ipak, ovo nije prvi put da se avion zabije u jedan od simbola SAD-a. Prije nešto više od 70 godina B-25 avion-bombarder bio je u rutinskoj transportnoj misiji, koja nikada nije okončana.

Naime, avion se zabio u Empire State Building.

28. jula 1945. godine taj avion se kretao prema vojnoj bazi Bedford, odnosno ka aerodromu u Newarku. Taman u trenutku kada je tražio koordinate za slijetanje, počeli su problemi sa vidljivošću.

Dezorijentirani pilot, koji nije imao dobru komunikaciju sa kontrolom leta zbog magle je promašio skretanje kod Chrysler zgrade.

Umjesto da skrene lijevo, pilot je avion okrenuo na desnu stranu.

Oko 09:40 ujutro, po sjevernoameričkom vremenu, zabio se između 78. i 80 sprata jedne od najvećih zgrada na svijetu.

Jedan od motora aviona doslovno je proletio kroz zgradu, prije nego je pao na tlo i eksplodirao. Drugi motor je pao u otvor za lift, koji je prouzrokovao požar – koji je buktio 40 minuta prije nego je stavljen pod kontrolu.

Taj dan, 14 ljudi je izgubilo život, osim pilota Smitha, narednika Christophera Domitrovicha, Alerta Perna, mašinskog inžinjera armije, ostalih 11 su bili uposlenici Emire State Buildinga.

Pilota su spasilačke službe pronašle dva dana nakon udara, na samom dnu zgrade.

Ovaj slučaj o kojem se mnogo ne govori interesantan je još zbog jedne činjenice, odnosno osobe koja se zove Betty Lou Oliver.

Ona je jedna bila jedna od povrijeđenih osoba u udaru aviona. Spasilački tim pokušao je transportovati pomoću lifta, no nisu bili svjesni da je kabina nestabilna.

Kablovi su popucali, a Betty je imala slobodan pad od 75 spratova. U dodiru sa tlom ozbiljno je povrijeđena, ali je preživjela – i njeno ima se sada nalazi u Guinessovoj knjizi rekorda, kao osobe koja je preživjela najvisočiji pad lifta u historiji.

Uprkos velikoj tragediji, zgrada je otvorena već naredni dan, tačnije, nekoliko spratova, a aktuelni Empire State Building i danas ima kamen posvećen ovoj nesreći, tačno na mjestu gdje je avion udario u zgradu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.