Sirija: Krši se primirje, ISIS izveo samoubilački napad

Svijet 27. feb 201614:20 > 19:08
Izvor: REUTERS/Abdelrahmin Ismail

Sirijski režim i pobunjenici međusobno se optužuju za kršenje prekida vatre u subotu kada je na snagu stupio američko-ruski dogovor o primirju. U petak u 23 sata aktiviran je američko-ruski plan koji je UN nazvao najvećom nadom za mir u petogodišnjom oružanom sukobu.

Zapovjednik sirijskih pobunjenika potvrdio je da su vladine snage obustavile bombardiranje u nekim dijelovima Sirije, ali je u drugima nastavljeno.

“Nastavak kršenja primirja mogao bi rezultirati propašću tog dogovora”, upozorio je Fares Bajuš, zapovjednik pobunjeničke skupine Fursan al-Haqq koja se bori pod stijegom Slobodne sirijske vojske (FSA).

“U nekim su područjima režimske snage obustavile bombardiranje, a u nekim i dalje traje, poput topničkih napada na Kafr Zeitu u pokrajini Hama i Morek na sjeveru Hame”, dodao je Bajuš. Po njegovim riječima, FSA poštuje prekid vatre. Istovremeno, sirijski državni mediji prenose da su naoružane skupine ispaliile nekoliko raketa na režimske dijelove glavnog grada Damaska.

Vojni izvor pozvao je stanovnike pobunjeničke četvrti Ghoute “da izvrše pritisak na teroriste kako ne bi upropastili napore za ponovnom uspostavom stabilnosti u tim područjima”. Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za bombaški napad u subotu na ulazu u grad Salamiju u pokrajini Hama u kojima su prema sirijskim medijima ubijene dvije osobe.

Militanti su na internetu objavili da se njihov borac dovezao automobilom punim eksploziva među sirijske vojnike i raznio se, ubivši 20 i ranivši 35 ljudi. Nevladina udruga, Opservatorij za ljudska prava (SOHR) saopćila je da rusko zrakoplovstvo, koje je saveznik predsjednika Bašara al-Asada, nije izvelo nijedan napad od ponoći.

Skupina za nadzor prekida vatre u Siriji na sastanku u subotu poslije podne u Ženevi procijenit će kako se poštuje sporazum o prekidu vatre, najavio je posebni izvjestitelj UN-a za Siriju Staffan da Mistura i predložio da se mirovni pregovori održe 7. marta.  Na konferenciji za novinare održanoj u Ženevi, Mistura je kazao da prekid vatre nadziru centri u Sjedinjenim Državama, u Rusiji i Ženevi.

Prvi sastanak skupine za nadzor prekida vatre u Siriji održan je u petak u Ženevi, nekoliko sati prije nego je na snagu stupio prekid vatre na koji su se obvezali sirijski režim i stotinjak pobunjeničkih skupina.

Prekid vatre nisu prihvatile takozvana Islamska država i Fronta Al-Nusra, sirijski ogranak Al Kaide. Vođa Al Nusre najavio je nove napade na režim.  Pregovori između Asadova režima i oporbenih pobunjeničkih skupina bili su otkazani početkom februara zbog velike ofanzive koju je Asadova vojska pokrenula uz potporu ruskih zračnih udara protiv pobunjenika.

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je jednoglasno pozvalo sve strane u građanskom ratu u Siriji da poštuju uvjete američko-ruskog sporazuma o prekidu vatre. Taj je zahtjev uvršten u rezoluciju koju su zajednički izradile Rusija i SAD i kojim se pozivaju vlada i oporba na mirovne pregovore pod okriljem UN-a.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.