U Francuskoj povećan rasizam, anttisemitizam i islamofobija

Svijet 01. mar 201615:16 > 15:19
Izvor: REUTERS/Jacky Naegelen

U Francuskoj je povećan rasizam, antisemitizam i islamofobično nasilje, poručno je danas iz Vijeća Evrope.

Zabrinjavajuće je što je govor mržnje, koji je u porastu, postao uobičajena pojava u francuskoj javnosti, navodi se iz Vijeća Evrope.

“Zabrinjava govor mržnje koji je postao ‘normalan’ u javnoj sferi. Pozivam političke lidere da se uzdrže od komentarisanja koja već stigmatiziraju ugrožene skupine te stvaraju napetost u francuskom društvu”, rekao je generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland.

Izvještaj Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI) sastavljen je prije 13. novembra kada se u Parizu dogodila serija terorističkih napada dok njegovi autori tvrde kako su njegove preporuke relevantne i danas, mjesecima nakon tragičnih događaja u Francuskoj.

Izvještaj sadrži dvije centralne poruke, da škole promovišu bolje razumijevanje religija i imigracija te da se poštuju prava romske manjine prilikom aplikacija za ostvarivanje prava stanovanja.

Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske pokazuju da je rasno motivisano nasilje poraslo za 14 posto između 2012. i 2014. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.