Megalomanski odgovor Arabije na "sumrak naftnog doba"

Svijet 02. apr 201617:57 > 18:05
Izvor: Pixabay

Saudijska Arabija se sprema za sumrak naftnog doba stvaranjem najvećeg investicionog fonda na svijetu u kojem će biti najvrednija imovina te zemlje, piše Bloomberg.

Zamjenik saudijskog prestolonasljednika Mohammad bin Salman rekao je da će Javni investicioni fond (Public Investment Fund) kontrolisati 2.000 milijardi dolara i pomoći da se ta zemlja odvikne od zavisnosti od nafte.

Salman je rekao da će u okviru te strategije biti prodate akcije u državnoj naftnoj kompaniji Aramco koji će biti transformisan u industrijski konglomerat. Prva prodaja akcija mogla bi biti sljedeće godine, kada se planira prodaja pet posto akcija.

Salman je rekao da je namjera vlasti u Rijadu da diverzifikuju investicije, kako za 20 godina privreda Saudijske Arabije ne bi zavisila uglavnom od nafte.

Bloomberg navodi da će prodajom Aramca, saudijski državni fond moći da kupi Apple, Google, Microsoft i Berkshire Hathaway, četiri najveći kompanije koje su na berzama.

Salman je rekao da taj fond već ima akcije u SABIC-u (Saudi Arabia Basic Industries Corporation), najvećoj bliskoistočnoj kompaniji koja je na berzama i najvećoj saudijskoj banci National Commercial Bank, a također je aktivan i u inostranstvu.

“Bez sumnje, to će biti najveći fond na svijetu. To će se desiti čim Aramco izađe na berzu”, dodao je Salman.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.