Vlada Paname sarađuje u istrazi u vezi mogućeg pranja novca

Svijet 04. apr 201610:53 > 10:57
Podijeli:
Izvor: Reuters

Vlada Paname spremna je da sarađuje sa istragom u vezi sa mogućim pranjem novca sa kojim je povezana kompanija Mossack Fonseca, saopštila je predsjednička administracija ove zemlje.

Njemački list Suddeutsche Zeitung juče je objavio dokumente iz te kompanije o navodno ilegalnim finansijskim aktivnostima nekih od najuticajnijih ljudi u takozvanim “poreskim rajevima”, prenio je “Sputnjik”.

“Vlada Paname vodi politiku nulte tolerancije u vezi sa bilo kakvim aspektima zakonskog ili finansijskog sistema koji nisu regulisani na visokom nivou transparentnosti. Vlada Paname će intenzivno sarađivati sa svim zahtjevima i pružaće neophodnu pomoć u slučaju da se pokrene sudski proces”, navodi se u saopštenju.

Dokumenti do kojih je došao njemački list navodno pružaju informacije o aktuelnim i bivšim liderima, kao i javnim ličnostima i ostalima koji su, kako se navodi, oprali milijarde dolara, utajili porez i izbjegli sankcije uz pomoć firmi u inozemstvu.

Neke od kompanija navodno su povezane sa premijerima Islanda, Pakistana, saudijskim kraljem, predsjednicima Ukrajine, liderima Ujedinjenih Arapskih Emirata, Argentine, potom sa ocem britanskog premijera, porodicom predsjednika Azerbejdžana, rođacima sirijskog predsjednika i bliskim prijateljem ruskog predsjednika.

Kompanija Mossack Fonseca odbila je da potvrdi informacije iz materijala koji su procurili u medije i optužila novinare da su neovlašteno pristupili njenim dokumentima.

Kompanija je upozorila da je nezakonito uzimanje dokumenata krivično djelo i da neće oklijevati da krivično goni odgovorne.

Predstavnici pomenutih zvaničnika za sada nisu dostupni za komentar, navodi “Sputnjik”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.