New York Times, Washington Post i AP odnijeli Pulitzera

Svijet 19. apr 201607:18 > 07:32
Izvor: Reuters

Američki list The New York Times dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvještavanje o nasilju nad afganistanskim ženama, The Washington Post za unutrašnjopolitičko izvještavanje o policijskom nasilju.

Nagradu za službu javnosti dobila agencija Associated Press za izvještaje o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane, objavio je u ponedjeljak Pulitzerov odbor.

Allissa Rubin iz The New York Timesa dobila je nagradu za najbolje vanjskopolitičko izvještavanje za priču o “neizrecivim” okrutnostima koje podnose afganistanske žene, dok su novinari The Washington Posta dobili nagradu za uspostavu nacionalne baze podataka o tome koliko često policija u SAD-u puca da ubije, navodi agencija DPA.

Agencija Associated Press dobila je nagradu za istraživanje o teškom iskorištavanju radnika u industriji morske hrane koje je, kako se navodi u obrazloženju, oslobodilo 2.000 robova i privelo pravdi počinitelje te potaknulo reforme.

The Los Angeles Times dobio je Pulitzerovu nagradu za vanredne vijesti za svoje izvještavanje o smrtonosnom terorističkom napadu u San Bernardinu u Kaliforniji, dok su Tampa Bay i Sarasota Herald-Tribune podijelili nagradu za 2016. za istraživačko novinarstvo, javlja Reuters. Te dvije floridske novine dobile su priznanje za zajedničko izvještavanje o nasilju i nebrizi u psihijatrijskim bolnicama na Floridi.

Dobitnici Pulitzerovih nagrada u 21 kategoriji, uključujući novinarstvo, muziku, dramu i beletristiku, objavljene su na njujorškom Univerzitetu Columbia čiji fakultet za novinarstvo dodjeljuje nagrade. Nagrada se počela dodjeljivati 1917. a ustanovio ju je novinski izdavač Joseph Pulitzer, američki Mađar.

Agencija Reuters i The New York Times podijelili su Pulitzera za fotografiju-vijest za snimke migrantske krize u Europi i na Bliskom istoku.

Lin-Manuel Miranda dobila je nagradu za dramu Hamilton, koja je postigla veliki uspjeh na Broadwayu.

Viet Thanh Nguyen dobio je Pulitzerovu nagradu za roman The Sympathizer.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.