Dvije godine zatvora zbog karikatura iz Charlie Hebdoa

Svijet 28. apr 201614:26 > 14:29
Podijeli:
Izvor: Reuters

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu poslanika Muhammeda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo.

Novinari rade za Cumhuriyet, ljevičarski list kritičan prema vladi. Karikaturu su objavili nakon što su militanti iz Al-Qaide u januaru prošle godine napali redakciju Charlie Hebdoa i ubili jedanaest ljudi.

Premijer Ahmet Davutoglu nazvao je karikaturu, na kojoj je prikazan uplakani poslanik Muhammed, provokacijom i rekao da se vrijeđanje religije ne može podvesti pod slobodu medija.

Cumhuriyet je u višestrukom sukobu s vladom Stranke pravde i razvoja. Glavnom uredniku Canu Dundaru i novinaru Erdemu Gulu sudi se iza zatvorenih vrata za objavu članka o isporuci turskog naoružanja pobunjenicima u Siriji. Predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će oni zbog toga platiti “visoku cijenu”.

Reporteri bez granica svrstali su Tursku na 161. od 180 mjesta na najnovijoj listi slobode medija u svijetu, dva mjesta niže u odnosu na 2015.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.