Al Jazeera: Smrtna kazna novinarima je nož u leđa slobodi

Svijet 08. maj 201611:40 > 11:45
Izvor: Reuters / Arhiv

Egipatski sud preporučio je u subotu smrtnu kaznu za trojicu novinara i drugu trojicu optuženika za ugrožavanje nacionalne sigurnosti odavanjem državnih tajni Kataru, što je katarska televizija Al Jazeera ocijenila šokantnim.

Jordanski državljanin Ala Omar Sablan i Ibrahim Mohamed Helal, koji rade za Al Jazeeru, te Asma Al Hatib, izvjestitelj Rasda, novinske mreže koja podržava Muslimansko bratstvo, osuđeni su u odsustvu, a mogu se žaliti.

Al Jazeera je objavila da je “šokirana i ljuta” zbog takve presude i pozvala međunarodnu zajednicu da osigura pravo novinara na slobodan rad.

Smrtna kazna izrečena novinarima bez presedana je u povijesti svjetskih medija i nož u leđa slobodi izražavanja u svijetu“, objavila je ta televizijska kuća.

Konačna odluka očekuje se 18. juna, kada svoje mišljenje, koje nije obvezujuće, iznese Veliki muftija, vrhovni tumač šerijata.

Odnosi između Katara, države Perzijskog zaljeva i Egipta zahladnili su od jula 2013., kada je tadašnji zapovjednik egipatske vojske Abdel Fatah al-Sisi svrgnuo predsjednika Mohamada Mursija koji je potekao iz Muslimanskog bratstva.

Sisi tvrdi da je Muslimansko bratstvo ozbiljna prijetnja sigurnosti uprkos tome što je nakon pada Mursija pokrenuo veliki progon članova Bratstva i njihovih pristalica čime je potpuno oslabljena ta nekada najbolje organizirana politička stranka Egipta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.