Proizvođač talidomida zataškavao njegove opasne nuspojave

Svijet 13. maj 201622:25 > 22:31
Izvor: Morgue File (ilustracija)

Firma koja je izumila talidomid, lijek koji je uzrokovao urođene deformacije kod hiljada novorođenčadi u svijetu, vodila je namjernu kampanju širenja dezinformacija nakon što su stručnjaci prvi put otkrili moguće teške posljedice njegovog korištenja.

To je pokazalo istraživanje koje je naručila njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija, objavljeno u petak.

Talidomid, koji je razvila njemačka firma Gruenenthal, prodavan je trudnicama kasnih 1950-ih i ranih 1960-ih kao lijek za jutarnje mučnine. U Njemačkoj je prodavan pod nazivom Contergan, a drugdje kao Distaval.

Lijek je samo u Njemačkoj naštetio gotovo 5000 ljudi, od kojih je 2400 još živo. Mnoge žrtve rođene su bez nogu ili ruku, deformisanih udova ili s teškim oštećenjima živaca.

“Duboko žalimo zbog tragedije uzrokovane talidomidom i ona će uvijek biti dio naše korporativne prošlosti”, rekao je glasnogovornik firme Frank Schoenrock, dodajući da firma vodi konstruktivan i stalan dijalog sa žrtvama.

Dodao je da će firma proučiti istraživanje, koje je naručilo ministarstvo zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije, te da za sada ne može detaljnije komentarisati njegov sadržaj.

Izvješće, koje je pripremio Univerzitet u Muensteru, otkriva da je proizvođač lijeka, kada su stručnjaci počeli povezivati talidomid s oštećenjima živaca, namjerno davala pogrešne informacije i zataškavala što zna o nuspojavama lijeka. Također je prijetila državi tužbama za odštetu kako bi lijek, koji se dobro prodavao, zadržala na tržištu što je duže moguće.

“Proizvođač je mogao poštedjeti mnoge ljude velikih patnji da je Contergan povukao s tržišta nakon mnogobrojnih indikacija da ima štetne nuspojave”, kazala je ministrica zdravstva Sjeverne Rajne-Vestfalije Barbara Steffens.

Čak i nakon povlačenja lijeka s tržišta, vlasti su se teško nosile sa situacijom. Teško im je bilo razjasniti učinke lijeka, utvrditi broj pogođenih ljudi i zabraniti ga. U to vrijeme nije postojao zakonski okvir za zabranu lijekova.

Niklas Lenhard-Schramm, autor istraživanja, rekao je da su proizvođači lijekova u to vrijeme bili odgovorni za sigurnost lijekova, dok danas postoje državne procedure za izdavanje dozvola.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.