Dio ulice u New Yorku preimenovan u "Put Muhammada Alija"

Svijet 08. jun 201607:11 > 07:16
Izvor: Reuters

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio objavio je u utorak da je dio 33. ulice Manhattan nedaleko od poznate dvorane Madison Square Gardena preimenovan u "Put Muhammada Alija", u čast boksera koji je umro u petak u 74. godini.

Gradski čelnik je, prenosi se u saopćenju, odluku koja je zasad privremena, obrazložio činjenicom da se Ali osam puta borio u ringu u Madison Square Gardenu, ali i željom da se oda priznanje “aktivisti” koji će u petak biti pokopan u Louisvilleu, u Kentuckyju.

U “najslavnijoj dvorani u svijetu”, kako je nazivaju vlasnici, 8. marta 1971. se odigrala “borba stoljeća” između bivšeg Cassiusa Clayja i Joea Fraziera u kojoj je Ali doživio prvi poraz u profesionalnoj karijeri, nakon 31 uzastopne pobjede.

Gotovo tri godine poslije, “Najveći”, kako je sebe nazivao, u istoj dvorani se odužio Frazieru za poraz u uzvratu 28. januara 1974.

Ovo preimenovanje ulice je tek privremeno. Da bi bilo konačno, mora ga potvrditi gradska skupština i potpisati gradonačelnik. Zasad ništa nije učinjeno u tom smislu, dodaje glasnogovornica gradske uprave za AFP.

“Muhammadu Aliju se čitav svijet divio zbog načina na koji se držao svojih načela, njegove vjere i zalaganja za mir i snošljivost”, rekao je Richard Gottfried, zastupnik koji je u parlamentu države New Yorka nadležan za okrug u kojemu je i Madison Square Garden.

“Razumljivo je da New York, svjetska prijestolnica, mora odati počast Muhammadu Aliju, istinskom svjetskom prvaku”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.