AI: Glavni proizvođači vakcina protiv COVID-19 zanemaruju ljudska prava

Svijet 22. sep. 202114:59
Podijeli:
Izvor: F.Z. / N1

Šest kompanija na čelu podjele vakcina protiv Covid-19 podstiču “neviđenu krizu ljudskih prava” time što odbijaju da se odreknu prava intelektualnog vlasništva i dijele tehnologiju za vakcine, stoji u saopćenju Amnesty Internationala, te se dodaje ta većina tih kompanija također nije dala prioritet isporukama vakcina siromašnijim zemljama.

U novom izvještaju, organizacija je ocijenila šest kompanija koje “u svojim rukama drže sudbinu milijardi ljudi” – AstraZeneca plc, BioNTech SE, Johnson & Johnson, Moderna, Inc., Novavax, Inc. i Pfizer, Inc.

Izvještaj prikazuje “sumornu sliku industrije koja na žalost ne poštuje ljudska prava.”

“Vakcinacija svijeta naš je jedini put za izlazak iz ove krize. Trebalo bi biti vrijeme da ove kompanije, koje su tako brzo stvorile vakcine, proglasimo herojima. Ali umjesto toga, na njihovu sramotu i našu kolektivnu žalost, namjerno blokiranje prijenosa znanja od strane farmaceutske industrije, njihovo usmjeravanje i poslovanje u korist bogatih država proizvelo je krajnje predvidljiv i krajnje razoran nedostatak cjepiva za mnoge druge,” rekla je Agnes Callamard, generalna sekretarka Amnesty International-a.

Ovakvo ponašanje od strane navedenih kompanija “gura dijelove Latinske Amerike, Afrike i Azije u nove krize i slabe zdravstvene sisteme do samog ruba, te uzrokuje desetine hiljada smrtnih slučajeva koji se mogu spriječiti svake sedmice,” izjavila je ona.

“U mnogim zemljama s niskim primanjima čak ni zdravstveni radnici i osobe u riziku nisu primili vakcinu,” dodala je.

Naveden je podatak da će, i pored ovih ogromnih nejednakosti, “BioNTech, Moderna i Pfizer do kraja 2022. godine zajedno zaraditi 130 milijardi dolara.”

“Dobit nikada ne bi trebala doći prije života,” podcrtala je Callamard.

Organizacija Amnesty International je pregledala politiku ljudskih prava svake kompanije, strukturu cijena vakcina, njihovu evidenciju o intelektualnom vlasništvu, razmjenu znanja i tehnologije, poštenu raspodjelu dostupnih doza vakcine i transparentnost, te je utvrđeno da šest proizvođača vakcina u različitim stepenima nije ispunilo svoje obaveze vezane za ljudska prava.

“Od 5,76 milijardi doza koje se primjenjuju diljem svijeta, neznatnih 0,3% otišlo je u zemlje s niskim prihodima, a preko 79% u zemlje s višim srednjim i visokim prihodima,” navodi Amnesty International, te da su ove firme, umjesto da surađuju sa COVAX-om, “nastavile opskrbljivati zalihe vakcina za države za koje je poznato da gomilaju cjepivo.”

“Sve ocijenjene kompanije do sada su odbijale učestvovati u međunarodno koordiniranim inicijativama osmišljenim da povećaju globalnu ponudu razmjenom znanja i tehnologije. Također su se protivili prijedlozima za privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva, poput odricanja po Sporazumu o trgovinskim aspektima prava intelektualnog vlasništva (TRIPS) koje su predložile Indija i Južna Afrika,” navodi organizacija.

Detalji iz izvještaja pokazuju da su Pfizer i BioNTech samo Švedskoj do sada “isporučili devet puta više vakcina nego svim zemljama s niskim prihodima zajedno” a da će ostvariti dobit of više of 86 milijardi dolara do kraja 2022 godine.

Moderna još nije isporučila niti jednu dozu vakcina u zemlju sa niskim prihodima, isporučila je samo 12% svojih vakcina u zemlje sa nižim srednjim prihodom i neće isporučiti veliku većinu svojih narudžbi za COVAX do 2022. Više cijene znače da planirano je da će do kraja 2022. godine zaraditi više od 47 milijardi dolara prihoda.

Kompanija Johnson & Johnson je razvila jedinu vakcinu s jednom dozom i prodaje se po povoljnoj cijeni, ali neće isporučiti veliku većinu svojih obaveza COVAX -u i Afričkoj uniji do 2022, te su odbili dodijeliti licencu kanadskom proizvođaču koji nudi da proizvede više miliona doza.

Astrazeneca je isporučila najviše vakcina u zemlje sa nižim prihodima, prodaje po povoljnoj cijeni i izdala je neke dobrovoljne licence drugim proizvođačima. Međutim, kompanija je odbila da otvoreno podijeli svoje znanje i tehnologiju sa inicijativama WHO-a i usprotivila se TRIPS-u.

Novavax još nije odobren za upotrebu, ali trenutno kompanija planira osigurati gotovo dvije trećine svoje proizvodnje za opskrbu COVAX-om. Međutim, kao i druge, odbila je podijeliti svoje znanje i tehnologiju te se usprotivila se TRIPS-u.

“Uprkos tome što većina kompanija prima milijarde dolara državnog finansiranja i avansne narudžbe, oni koji razvijaju vakcine su monopolizirali intelektualno vlasništvo, blokirali transfer tehnologije i agresivno lobirali protiv mjera koje bi proširile globalnu proizvodnju ovih vakcina. Njihovo stalno nečinjenje nanijelo je štetu ljudskim pravima milijardama ljudi koji još uvijek nemaju pristup životno vrijednoj vakcini protiv Covid-19,” navodi Amnesty International.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar