Američki analitičar: Dva scenarija za kraj rata u Ukrajini, oba su opasna

Svijet 10. mar. 202208:49 > 09:103 komentara
Podijeli:
Izvor: F.Z./N1

Christopher S. Chivvis, direktor američkog Statecraft programa iz neovisnog istraživačkog centra za međunarodne odnose "Carnegie Endowment for International Peace", objavio je analizu mogućeg ishoda rata u Ukrajini.

Analizu je objavio britanski Guardian.

“Ratovi ponekad počinju lako, ali je načelo strategije da su uvijek nepredvidivi i da ih je izuzetno teško završiti. Putinov rat u Ukrajini već eskalira brže nego što bi većina stručnjaka mogla zamisliti prije samo tjedan dana. Sada je svojom vojskom opkolio velike ukrajinske gradove i prijeti da će ih sravniti termobaričkim oružjem, kazetnim streljivom i navođenim projektilima. To će terorizirati civilno stanovništvo i moglo bi demoralizirati nadolazeći ukrajinski otpor.

“Sukob bi mogao eskalirati na Balkan”

Sukob bi mogao eskalirati na drugu regiju, kao što je Balkan, gdje traju dugogodišnji sukobi, a Rusija ima široku mrežu obavještajnih i sigurnosnih službi. U međuvremenu, NATO, G7 i niz drugih zemalja podigli su ekonomske kazne na neviđenu razinu. Nekoliko europskih nacija koje su prije oklijevale vojno se uključiti u sukob sada su to učinile, šaljući oružje i financirajući ukrajinski otpor.

Usred ove eskalacije, stručnjaci mogu razviti beskonačan broj scenarija o tome kako bi sukob mogao završiti. No moje iskustvo kao američkog nacionalnog obavještajnog časnika za Europu sugerira da postoje samo dva puta prema okončanju rata: jedan, nastavak eskalacije, potencijalno preko nuklearnog oružja; i drugi, gorak mir nametnut poraženoj Ukrajini koji će Sjedinjenim Državama i mnogim europskim saveznicima biti iznimno teško progutati.

Putinova operacija

Putin namjerno oblikuje svoju operaciju u Ukrajini na isti način na koji su Sjedinjene Države uokvirile vlastite operacije promjene režima na Kosovu, Iraku i Libiji, optužujući da je Ukrajina počinila kršenje ljudskih prava i da je teroristička država. Putin uz to ubacuje smiješnu tvrdnju da je Ukrajina fašistička.

Sudeći po tome kako stvari sada stoje, čini se da je malo vjerojatno da će se Putin, koji je već toliko uložio u ovaj rat, zadovoljiti nečim manjim od potpunog pokoravanja ukrajinske vlade. Najvjerojatnija strategija za to je sravniti Harkiv kao da je Grozni ili Alep, a zatim prijetiti da će Kijev spaliti do temelja.

Uspije li u svrgavanju ukrajinske vlasti, Rusija će postaviti marionetsku vladu u Kijevu koja će potpisati uvjete predaje vrlo povoljne za Rusiju. Uvjeti će gotovo sigurno uključivati ​​obećanje ukrajinske neutralnosti, a mogli bi ići još dalje tako što će Ukrajinu formalno obvezati na rusku sferu utjecaja uz članstvo u ruskoj Organizaciji ugovora o kolektivnoj sigurnosti ili njezinoj Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

U tom trenutku, Sjedinjene Države i njihovi saveznici suočit će se s iznimno teškim političkim izborom. Washington i neki od njegovih saveznika mogli bi se nastojati boriti, primjerice, podržavajući ukrajinsku pobunu. To bi otprilike odražavalo strategiju koju su Sjedinjene Države koristile da pomognu francuskom otporu protiv nacističke Njemačke.

Kremlj bi vjerojatno bio spreman riskirati napade na sigurna utočišta na teritoriju NATO-a, najvjerojatnije koristeći neregularne snage ili čak zloglasnu Wagnerovu grupu. Ove bi operacije mogle dovesti do masovne eskalacije koja bi otvorila vrata mnogo širem ratu između NATO-a i Rusije – upravo onom ratu koji je Joe Biden pokušavao izbjeći.

Opširnije na portalu Index.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar