Američki general u penziji: Način povlačenja iz Afganistana je sraman

Svijet 29. avg. 202109:54 > 13:002 komentara
Podijeli:
Izvor: Wakil Kohsar / AFP

Michael D. Barbero, general-potpukovnik američke vojske u penziji za DELO je govorio o posljedicama povlačenja Sjedinjenih Država i saveznika iz Afganistana.

Ne postoji način kako bi dvadesetogodišnju vojnu avanturu u Afganistanu javnosti predstavili drugačije nego poraz, kaže za Delo američki general-potpukovnik u penziji Michael D. Barbero.

“Povlačenje američkih jedinica iz Afganistana u američkoj javnosti uživa veliku podršku, ta odluka je sazrela još davno, dugo je poznata i dobro predstavljena kako domaćoj javnosti tako i našim međunarodnim partnerima. Način na koji smo izveli povlačenje je sraman. To je neuspjeh na svim nivoima: na vojnom, strateškom, obavještajnom i na nivou administracije. Dakle, iako je odluku sa vojnog aspekta moguće nekako braniti, kako je izvedena nije moguće braniti niti na jedan način”, kaže Barbero.

Šta to znači za međunarodnu vjerodostojnost SAD i vaših saveznika?

“Za ugled SAD kao vodeće svjetske sile i kao partnera saveznika sasvim sigurno ništa dobro. Saveznicima i svojim partnerima u Afganistanu smo obećali da ih nećemo napustiti, a to što upravo sada radimo je da ih napuštamo.  Tokom vrlo slabo planirane evakuacije smo u posljednjem terorističkom napadu izgubili još 13 života naših mladih momaka, koji su pokušali ljudima osigurati bezbjedno povlačenje iz Kabula. Mnogo posla nas čeka, da ponovno uspostavimo narušeno povjerenje naših međunarodnih partnera i vojnih saveznika”, naveo je on.

Kako kaže, nemam podatak o tome koliko ljudi želi napustiti Afganistan.

“To da smo brigu o bezbjednosti područja oko aerodroma prepustili talibanima sasvim sigurno nije bila mudra odluka. Povjeriti svoju bezbjednost talibanima je prvorazredni fijasko, dokaz toga je i posljednji teroristički napad, koji je odnio više od 90 ljudskih života. Mogu napraviti poređenje sa evakuacijom američkih civila iz Libana 2006. godine; tada smo uz snažno vojnom obezbjeđenje velikih područja trebali dvije nedjelje, da smo bezbjedno evakuisali 20.000 ljudi”, dodao je.

Kako navodi, borbama unutar Afganistana još dugo neće doći kraj.

“Započet će borbe za vlast unutar talibanskih frakcija. Iran je tamo još prisutan i pokušat će povećati svoj uticaj u državi. Naši partneri koji su Afganistanu radili za nas će pod novim režimom platiti vrlo veliku cijenu. Mira tamo neće biti još dugo i Afganistan će ponovo postati područje gdje će se skrivati i uvježbavati teroristi. Dakle ponovno smo na početku. Kina, Rusija i druge države, kojima se ne sviđamo, sa takvim raspletom sasvim sigurno nisu nezadovoljne”, kaže Barbero.

Ko je Barbero?

Školovan na prestižnoj američkoj vojnoj akademiji West Point Michael D. Barbero je u vojnoj karijeri od 1976. do 2013. godine prošao sve što američki pješadijski oficir na putu od čina general-potpukovnika može iskusiti na taktičkom, operativnom i strateškom nivou. U Iraku je bio na tri različite misije na različitim visokim komandnim dužnostima četiri puta, od početka rata u Iraku 2003. godine pa sve do njegovog kraja 2011. godine.

Od 2004. godine do penzionisanja 2013. godine bio je mnogo puta u Afganistanu gdje je učestvovao u podršci američkoj vojsci i saveznicima, zbog toga odlično poznaje tamošnju situaciju. Barbero danas služi kao savjetnik više američkih kompanija na području Bliskog istoka i Balkana, član je i Savjeta ljubljanskog Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES).

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar