Američki stručnjaci odbacili potrebu za trećom dozom Pfizerove vakcine

Svijet 18. sep. 202107:54
Podijeli:
Izvor: Shutterstock

Uticajni američki savezni savjetodavni panel stručnjaka odbacio je prijedlog da se ponudi dodatna doza anticovid vakcine Pfizer većini Amerikanaca, ali je odobrio dodatne doze za osobe starije od 65 godina ili koje imaju veliki rizik od dobijanja teškog oblika bolesti.

Poslije više sati rasprave članovi panela spoljnih stručnjaka američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) glasao je protiv prijedloga da se treća doza daje većini Amerikanaca sa 61 glasom prema tri.

A zatim je uslijedilo drugo glasanje kada je panel glasao za to da se treća doza Pfizerove anticovid vakcine da osobama starijim od 65 godina, i sa visokim rizikom za dobijanje težeg oblika bolesti.

Američki stručnjaci preporučuju dodatnu dozu kad prođe šest mjeseci od dobijanja druge doze.

Stručnjaci su tokom rasprave izrazili frustraciju zato što je po njima kompanija Pfizer dala malo podataka o bezbjednosti davanja dodatnih doza vakcine.

Odbijanje prijedloga za opšte davanje dodatne doze predstavlja udar za administraciju predsjednika Joea Bidena i njenim planovima za davanje takozvanih buster vakcina većini Amerikanaca radi zaštite od novog, mnogo zaraznijeg delta soja virusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar