Američki zvaničnici saopćili da potpuno vakcinisanima ne treba treća doza

Svijet 13. jul. 202107:53
Podijeli:
vakcine
Izvor: Shutterstock

Američki zdravstveni zvaničnici saopćili su nakon sastanka sa proizvođačem vakcina "Pfizer" da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv koronavirusa nije potrebna treća doza.

“Pfizer” je objavio prošle sedmice da planira da zatraži od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest mjeseci nakon imunizacije i širenja delta varijante virusa.

Zvaničnici Odjeljenja za zdravlje i usluge (HHS) imali su sastanak sa predstavnicima “Pfizera” o najnovijim, preliminarnim podacima o vakcinama i nastavit će u budućnosti diskusiju o tome kada i da li je potreba nova doza za pojačavanje imuniteta, rekao je portparol ove službe.

“Pfizer” je saopćio da planira da objavi jasnije podatke u nekom od stručnih žurnala.

Iz kompanije je rečeno da “Pfizer” i administracije SAD-a dijele osjećaj urgentnosti da se ostane ispred virusa i da postoji dogovor da naučni podaci diktiraju sljedeće korake u striktnom regulatornom procesu.

Širenje delta varijante, koja je prvi put detektovana u Indiji, pojačalo je strah u vezi s time da li vakcine pružaju dovoljno zaštite i od ovog soja.

Komentari

Vaš komentar