Anadolija: Francuska policija istjerala afganistanske izbjeglice na ulicu

Svijet 19. avg. 202109:24
Podijeli:
Izvor: Anadolija

Nevladina organizacija Utopia56 saopštila je u srijedu da je francuska policija istjerala blizu 60 afganistanskih izbjeglica iz Pariza.

Kako tvrde, francuska policija istjerala je izbjeglice beskućnike iz Pariza nakon naredbe Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Već nedjelju dana u Parizu svjedočenja nam svakodnevno govore i o noćnim deložacijama. Policija, po nalogu policijskog sjedišta, koristi suzavac i napada ljude koji leže na zemlji, kako bi ih pomaknula i učinila nevidljivim”, navodi se u saopštenju Utopije 56.

Ova organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi da je policija bila brutalna prema afganistanskim izbjeglicama po nalogu ministra unutrašnjih poslova Geralda Darmanina.

Prema francuskom Uredu za zaštitu izbjeglica i osoba bez državljanstva (OFPRA), afganistanski državljani su među najbrojnijim tražiocima azila u Francuskoj s prosječnih 10.000 zahtjeva godišnje.

Međutim, oni su također među najvećom nacionalnom grupom čiji se zahtjevi odbijaju pa tako godišnje svega između 400 i 500 ljudi dobije izbjeglički status.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar