Armenija napustila Pjesmu Evrovizije zbog političke krize

Svijet 06. mar. 202107:571 komentar
Podijeli:
Izvor: Tanjug via Hrant Khachatryan/PAN Photo via AP

Armenija se povlači iz ovogodišnjeg izdanja Pjesme Evrovizije zbog političke krize u zemlji nastale poslije vojnog poraza od Azerbejdžana oko Nagorno Karabaha, javila je armenska javna televizija.

„Nedavni događaji, malo vremena i drugi objektivni razlozi onemogućuju učešće Armenije“, objavila je armenska javna televizija na svom Twitter nalogu.

Popularno evropsko takmičenje za Pjesmu Evrovizije treba da bude održano u maju u Holandiji, pobjednici prethodnog takmičenja.

Armenija prolazi kroz turbulentan period od kada je izgubila rat sa Azerbejdžanom za kontrolu nad separatističkom enklavom Nagorno-Karabah, u jesen 2020. godine.

Premijer Nikol Pašhinijan bio je primoran da prihvati primirje potpisano pod pokroviteljstvom Moskve, kojim je potvrđen gubitak velikih dijelova Nagorno-Karabaha i azerbejdžanskih zona koje je Armenija kontrolisala gotovo 20 godina, i formiran bezbjednosni pojas oko separatističke oblasti.

Od potpisivanja tog sporazuma premijera osporava opozicija i optužuje ga za izdaju. Od prošle nedjelje i poziva generalštaba za ostavku Pašinijana održane su brojne demonstracije.

Sukob oko Nagorno-Karabaha već se umiješao u Pjesmu Evrovizije 2016. godine kada je armenska kandidatkinja Iveta Mukučija mahala zastavom separatističke republike i izazvala snažne kritike organizatora. U 2012. godini Armenija je bojkotovala takmičenje koje je te godine organizovao Azerbejdžan.

Komentari

Vaš komentar