Australija i Brazil uvode nove mjere za putnike iz šest južnoafričkih zemalja

Svijet 27. nov 202108:21 > 08:22
Podijeli:
Izvor: Pixabay/Ilustracija

Australija je u subotu uvela ograničenja osobama koje su boravile u devet južnoafričkih zemalja zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa "omicronom", pri čemu vlada zahtijeva 14-dnevnu karantenu i za australske državljane koji se vraćaju iz tih zemalja, rekao je ministar zdravstva Greg Hunt.

Države na koja se odnose ograničenja su Južna Afrika, Namibija, Zimbabve, Bocvana, Lesoto, Esvatini, Sejšeli, Malavi i Mozambik.

“Svatko tko nije državljanin Australije ili njihova uzdržavana osoba, i bio je u afričkim zemljama u kojima je otkriven i raširen soj omicron u posljednjih 14 dana, neće moći ući u Australiju”, objasnio je Hunt.

Brazil zatvara granice za putnike iz šest južnoafričkih zemalja

“Brazil će zatvoriti svoju zračnu granicu za šest zemalja u Africi zbog nove varijante koronavirusa. Zaštitit ćemo Brazilce u ovoj novoj fazi pandemije. Službena obavijest bit će objavljena sutra i stupit će na snagu u ponedjeljak”, objavio je na Twitteru načelnik brazilskog stožera Ciro Nogueira.

U drugoj objavi na Twitteru napisao je da su šest zemalja za koje uvode zatvaranje granice Južna Afrika, Esvatini, Lesoto, Namibija, Bocvana i Zimbabve.

Brazilski zdravstveni regulator Anvisa preporučio je ranije u petak da se zabrane putovanja iz nekih afričkih zemalja zbog otkrivanja novog soja koronavirusa, te da strancima koji su bili u bar jednoj od tih šest afričkih zemalja u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali u karantenu.

Brazilsko ministarstvo zdravstva u petak je pak objavilo da novi soj “predstavlja potencijalnu buduću prijetnju, ali da je njegov epidemiološki učinak nejasan”.

Predsjednik Bolsonaro je ranije tijekom dana rekao novinarima da razmišlja o poduzimanju mjera u vezi s tim sojem, ali je ponovio i da je protiv strogih ograničenja.

“Brazil ne može podnijeti još jedno zatvaranje. Nema koristi od straha”, rekao je u Rio de Janeiru, dodajući da će poduzeti racionalne mjere.

U svojoj tehničkoj bilješci, Anvisa je rekla da strancima koji su bili u barem jednoj od šest afričkih zemalja navedenih u prethodnih 14 dana ne bi trebalo dopustiti da slete u Brazil, dok bi Brazilci koji dolaze iz tih zemalja trebali biti u karanteni.

EU, Velika Britanija i SAD također su najavile pooštrene granične kontrole zbog novog soja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar