Autobus eksplodirao, pa sletio u provaliju u Pakistanu

Svijet 14. jul 202115:30
Podijeli:
REUERS/Mohsin Raza
Izvor: REUERS/Mohsin Raza

Autobus koji je prevozio građevinske radnike eksplodirao je, nakon čega je sletio u provaliju na klizavom planinskom putu u sjeverozapadnom Pakistanu, kada je poginulo 13 ljudi, među kojima su bili devet kineskih državljana i dva pakistanska vojnika, javlja Reuters, pozivajući se na neimenovani izvor.

Već nekoliko godina kineski inženjeri i pakistanski građevinski radnici rade na projektu hidroelektrane kao dio pekinške inicijative „Pojas i put“ u zabačenoj provinsciji Hajber-Paktunkva, gde se eksplozija desila.

„Cijelokupna vladina mašinerija je mobilisana u spašavanju povrijeđenih uz pomoć avionske hitne pomoći“, rekao je za Reuters viši vladin zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman. On je dodao da su „teški gubici“ posljedica slijetanja autobusa u provaliju.

Dok je pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova za incident okrivilo mehanički kvar koji je izazvao „curenje benzina što je dovelo do eksplozije“, Ministarstvo vanjskih poslova Kine okarakterisalo je ovaj incident kao bombaški napad koji je doveo do povreda i smrti njenih državljana.

Jedan viši administrativni zvaničnik iz regiona Hazara rekao je za Reuters da je u autobusu bilo više od 30 kineskih inženjera, koji su se uputili na branu Dasu u Gornjem Kohistanu.

Svi povrijeđeni, kojih ima više od 30, uključujući i kineske inženjere, prevezeni su u bolnicu u Dasu, oko 10 kilometara od mjesta eksplozije.

„Policija i jedinica za deaktivaciju bombi nalaze se na mjestu događaja“, rekao je novinarima ispred bolnice regionalni zvaničnik Arif Han Jusufzaj.

Prvobitno, nije bilo jasno da li je eksplozija izazvana napravom koja je postavljena na putu ili u autobusu.

„Izgleda kao sabotaža“, rekao je ranije za Reuters glavni inspektor Moazam Jah Ansari.

Najmanje još tri druga zvaničnika potvrdila su za Reuters da je autobus zadesila eksplozija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar