Biden: Iran nikada neće imati nuklearno oružje “pred mojim očima”

Svijet 29. jun. 202110:531 komentar
Podijeli:
Izvor: AFP

Američki predsjednik Joe Biden obećao je da nikada neće dopustiti Iranu da razvije nuklearno oružje, u komentarima uoči sastanka s odlazećim izraelskim predsjednikom Reuvenom Rivlinom.

“Ono što vam mogu reći: Iran nikada neće imati nuklearno oružje pred mojim očima”, izjavio je Biden uoči sastanka u Bijeloj kući.

Rivlin bi trebao napustiti dužnost 9. jula.

Pregovori su u toku o spašavanju iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015.

Nakon što su se SAD jednostrano povukle iz međunarodnog nuklearnog sporazuma u 2018., Teheran je potom počeo probijati limite nuklearnih aktivnosti postavljene sporazumom i ograničio je pristup međunarodnim nuklearnim inspekcijama.

Diplomati iz Njemačke, Francuske, Britanije, Rusije i Kine pokušavaju posredovati između SAD i Irana u razgovorima koji su u toku u Beču od aprila, u cilju spašavanja nuklearnog sporazuma.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji se povukao iz sporazuma, i izraelski bivši premijer Benjamin Netanyahu, koji je u više navrata kritikovao sporazum, napustili su pozicije, i Izrael i SAD sada su prilagodili svoje odnose situaciji na terenu.

Novi izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapid izjavio je u ovoj sedmici da će dvije zemlje ispraviti greške počinjene u proteklih nekoliko godina, ali da ima „ozbiljne“ brige prema pregovorima o povratku SAD nuklearnom sporazumu, prenosi dpa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar