Biden napao Putina, optužio Rusiju da želi utjecati na izbore SAD-u

Svijet 28. jul. 202107:35
Podijeli:
Joe Biden
Izvor: Joe Biden (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP)

Američki predsjednik je u utorak predbacio Rusiji da širenjem "dezinformacija" želi utjecati na parlamentarne izbore koji će se 2022. održati u Sjedinjenim Državama, u govoru pred obavještajnim službama.

“Pogledajte što Rusija već radi s izborima 2022. i dezinformiranje. To je očito kršenje našeg suvereniteta”, rekao je u prigodi posjeta Glavnom uredu za nacionalno obavješćivanje blizu Washingtona, smjerajući na informacije koje svakodnevno prima o tome.

Američki predsjednik je ujedno napao ruskog kolegu Vladimira Putina.

Ruski predsjednik “ima velik problem, on vodi gospodarstvo koje ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više”, rekao je Joe Biden, dodajući: “mislim da je zbog toga još opasniji”.

Američki predsjednik je usto izrazio zabrinutost zbog sve češćih računalnih napada pomoću “ransomwarea”, računalnog programa koji korisniku blokira pristup računalu i od njega traži plaćanje otkupnine, najčešće u bitcoinima, u zamjenu za ključ kojim ćete vratiti pristup podatcima.

“Nađemo li se u ratu, u pravom oružanom ratu s nekom velesilom, bit će to zbog hakerskog napada”, istaknuo je.

U jesen 2022. u SAD-u se trebaju održati takozvani izbori na sredini mandata, na kojima će se obnoviti mjesta u Zastupničkom domu i trećina mjesta u Senatu.

SAD je nedavno optužio Kinu za velik računalni napad u ožujku na servis e-pošte Exchange Microsoft grupe i Bijela kuća je više puta pozivala Rusiju da suzbija napade “ransomwareom” koji se izvode s njezina tla.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar