Biden naredio deklasifikaciju dokumenata o istrazi 11. rujna

Svijet 04. sep. 202107:06
Podijeli:
Izvor: Izvor: HENNY RAY ABRAMS / AFP

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je u petak izvršnu uredbu o skidanju oznake tajnosti s dokumenata o istrazi napada 11. rujna u idućih šest mjeseci, što je osjetljiva tema za neke obitelji žrtava.

PROČITAJTE JOŠ

Pozivajući se na predizborno “obećanje”, Joe Biden je “potpisao izvršnu uredbu kojom naređuje ministarstvu pravosuđa i svim nadležnim agencijama da preispitaju povjerljivost dokumenata u vezi s istragom o napadima 11. rujna”, priopćila je Bijela kuća.

Ministar pravosuđa treba objaviti deklasificirane dokumente “u idućih šest mjeseci”.

Obitelji žrtava terorističkih napada 11. rujna pokrenule su pravnu bitku protiv Saudijske Arabije i drugih zemalja optužujući ih za sudioništvo.

Tijekom tog postupka, američke vlade koje su se smjenjivale nakon toga, pozivale su se na državnu tajnu kako ne bi objavile neke dokumente.

Tema je osjetljiva, dok se Sjedinjene Države pripremaju za komemoraciju dvadesete obljetnice napada na nebodere Svjetskog trgovinskog centra i na Pentagon, u okviru koje Joe Biden treba doći na obilježavanje u New Yorku.

Početkom kolovoza obitelji žrtava, preživjeli i pripadnici spasilačkih ekipa objavili su pismo u kojem kažu da demokratski predsjednik neće biti “dobrodošao” na komemoraciju ako “ne ispuni svoje obećanje”.

U pismu zahtijevaju objavljivanje svih dokumenata koji, drže potpisnici, otkrivaju umiješanost Saudijske Arabije u napade.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar