Biden: Tužan trenutak za SAD, vratili su nas 150 godina unazad

Svijet 24. jun 202220:41 > 20:42
Podijeli:
Izvor: Joe Biden (REUTERS/Elizabeth Frantz)

Američki predsjednik Joseph Biden izjavio je danas, povodom odluke Vrhovnog suda SAD da poništi presudu kojom je pravo na abortus bilo legalizovano u cijeloj državi, da je sud američkom narodu oduzeo već priznato ustavno pravo.

“Danas je vrlo tužan trenutak. Vrhovni sud SAD-a je danas izričito oduzeo ustavno pravo američkom narodu, koje je već priznao. Nije ga ograničio, prosto su ga oduzeli. To nikada nije urađeno sa nekim pravom koje je važno tolikom broju Amerikanaca. Ali oni su to učinili”, rekao je Biden.

On je dodao da je sada oborena presuda o takozvanoj odluci “Roe protiv Wadea” iz 1973. godine, kojom je abortus bio legalizovan u cijeloj državi i koja je štitila pravo žena da zajedno sa ljekarom donesu odluku bez uticaja politike.

Biden je naveo da je presuda bila ustavni princip donijet uz širok nacionalni konsenzus, koji su poštovale sudije imenovane od demokratskih i republikanskih predsjednika.

On je rekao da je sud vratio Ameriku unazad za 150 godina, ali da to ne znači da je “borba gotova”, i dodao da je jedini način da se zaštiti pravo žena na izbor je da ga Kongres “vrati usvajanjem federalnog zakona”.

Biden je pozvao glasače u SAD-u da se postaraju da se “njihov glas čuje” na predstojećim izborima ove jeseni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar