Bivši kineski policajac: Da, brutalno smo tukli Ujgure, vezali ih, silovali

Svijet 05. okt 202115:301 komentar
Podijeli:
Izvor: HECTOR RETAMAL / AFP

Bivški kineski policajac u trosatnom razgovoru za CNN detaljno je opisao scene mučenja Ujgura koje kineske vlasti negiraju.

Novinari CNN-a razgovarali su sa bivšim kineskim policajcem kojeg su nazvali Jiang. Sagovronik je u trosatnom razgovoru govorio o metodama zlostavljanja Ujgura u logorima u Kini. Zbog sigurnosti njegov je identitet zaštićen.

 “Racije u Xinjiangu počinjale su poslije ponoći – stotine policajaca, naoružani puškama, išli su od kuće do kuće, izvlačili ljude iz njihovih domova, stavljali im lisice na ruke i poveze preko očiju, uz prijetnju da će ih upucati ako se odupiru. Sve smo ih nasilno odvodili preko noći. Morali smo ih tući, udarati nogama, sve dok nisu bili natečeni i u modricama, dok nisu pali na pod plačući “– ispričao je Jiang i dodao da su tokom njegovog boravka u Xinjiangu svi novi zatočenici bivali brutalno premlaćivani tokom ispitivanja – muškarci, žene, pa čak i djeca u dobi od 14 godina.

Vezali su ih za stolce, puštali da vise sa stropa, izvrgavali seksualnom nasilju i strujnim udarima, prisiljavali da danima ostanu budni, uskraćivali im hranu i vodu, priča Jiang.

Kako bi potvrdio vlastito svjedočenje, Jiang je CNN-u pokazao svoju policijsku uniformu, službene dokumente, fotografije i videozapise iz Kine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar