Bjelorusija uklanja privremene kampove na granici s Poljskom

Svijet 18. nov. 202120:20
Podijeli:
Izvor: Reuters

Bjeloruske vlasti u četvrtak su uklonile improvizirane migrantske kampove na granici ove zemlje s Poljskom, gdje su se hiljade migranata skupile posljednjih sedmica, čime je okončan višemjesečni zastoj koji je izazvao napetosti u regiji, javljaju strani mediji.

Taj potez dolazi samo dva dana nakon dramatičnog izbijanja nasilja između migranata, koji su pokušali probiti graničnu ogradu od žice. Poljske snage odgovorile su vodenim topovima i suzavcem.

Bjeloruski graničari premjestili su sve preostale migrante s prijelaza Bruzgi-Kuźnica u obližnje skladište koje je preuređeno u ad hoc centar za obradu osoba u pokretu.

Iako je sklonište u kratkom roku ponudilo rješenje i zaštitu od niskih temperatura i teških životnih uvjeta, Bjelorusija tek treba predložiti plan za migrante koji su stigli u Minsk u nadi da će dalje nastaviti put u Europu. Mnogi se sada boje da je njihov novi smještaj samo prvi korak u procesu deportacije.

Heshw Muhammad, 27-godišnjakinja iz iračkog Kurdistana, izjavila je u srijedu za CNN kako se plaši da će nju i njezinu porodicu deportirati nazad u irački Kurdistan, gdje kaže da im više ništa nije ostalo. U privremenom kampu na granici je provela dvije sedmice, izložena izuzetno niskim temperaturama sa mužem i kćerima od 2, 4 i 7 godina.

“Prije nego što moja djeca umru, trebamo pomoć. Imam poruku, želimo… otići u Njemačku”, rekla je.

U četvrtak je iračka vlada počela vraćati građane koji su to zatražili. Više od 400 iračkih državljana koji su prebačeni s bjeloruske granice u glavni grad Minsk evakuirano je u četvrtak letom Iraqi Airwaysa, saopštilo je iračko ministarstvo prometa.

Sedam hiljada migranata — uglavnom s Bliskog istoka — još uvijek je u Bjelorusiji, uključujući njih oko dvije hiljade na granici u blizini Bruzgija, prema bjeloruskoj vladi.

Dok su neki pristali otići kući, većina i dalje inzistira na tome da im se dopusti nastavak putovanja na zapad, prvenstveno u Njemačku, rekla je u četvrtak glasnogovornica bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, dodajući da ih neće tjerati nazad u matične zemlje ukoliko to ne žele-

“Nećemo nikoga na silu tjerati u Irak, Siriju ili druge zemlje”, rekla je Natalya Eismont, prenosi državna novinska agencija BelTA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar