Boris Johnson: Čovječanstvo mora odrasti i ozbiljno se baviti klimatskom krizom

Svijet 23. sep 202113:30
Podijeli:
Izvor: HENRY NICHOLLS / POOL / AFP

Čovječanstvo mora "odrasti" i baviti se problemom klimatskih promjena, rekao je britanski premijer Boris Johnson svjetskim liderima na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u srijedu u New Yorku, piše CNN.

Johnson je osudio neadekvatan odgovor svijeta na klimatsku krizu i pozvao čovječanstvo da “posluša upozorenja naučnika”, ukazujući na pandemiju Covid-19 kao primjer toga kako su se sumorna upozorenja struke dokazala istinitim.

“I dalje se dijelom u našem razmišljanju držimo infantilnog uvjerenja da je svijet stvoren za naše zadovoljstvo. I mi kombiniramo ovaj narcizam s pretpostavkom naše vlastite besmrtnosti,” izjavio je Johnson pred svjetskim liderima.

“Vjerujemo da će neko drugi riješiti ovaj nered, jer je to neko drugi uvijek radio. Uništavamo naša staništa, uvijek iznova, s induktivnim obrazloženjem da smo se dosad izvukli, pa ćemo se opet izvući,” rekao je on.

“Prijatelji moji, adolescencija čovječanstva se bliži kraju i mora doći kraju,” podrctao je Johnson.

Britanski premijer je istaknuo da je UN-ova konferencija o klimatskim promjenama – COP26 – u Glasgowu “prekretnica za čovječanstvo”.

Pozvao je svjetske lidere da dođu na konferenciju spremni preuzeti potrebne obaveze, te naveo da je već sada prekasno za zaustavljanje porasta globalnih temperatura, ali svijet još uvijek može “obuzdati taj rast” na 1,5 stepeni Celzijusa.

Međuvladin panel UN-a za klimatske promjene je granicu od 1,5 stepeni Celzijusa identificirao kao ključnu tačku iza koje će se rizik od ekstremne suše, požara, poplava i nestašice hrane dramatično povećati, a Svjetska meteorološka organizacija predviđa da sada imamo otprilike 40% šanse da dostignemo taj nivo u narednih pet godina.

Johnson je rekao da se sve zemlje moraju obavezati da će dostići ugljičnu neutralnost do sredine stoljeća da se taj prag ne bi prešao.

“Potrebne su nam sve zemlje, svaka od vas, da pojačaju predanost vrlo značajnim smanjenjima do 2030,” rekao je on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar