Britanija: Moguće uključivanje vojske u prevoz goriva zbog nestašice na pumpama

Svijet 27. sep. 202110:28
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Paul Childs

Britanski premijer Boris Johnson razmatra mogućnost da uključi vojsku kao pomoć u isporuci goriva benzinskim pumpama zbog nestašice goriva u cijeloj zemlji i panične kupovine.

Johnson i ministri održaće sastanak u ponedjeljak kako bi započeli “Operaciju Escalin” koja će stotinama vojnika omogućiti da voze kamione za dostavu goriva.

Ovaj potez uslijedio je nakon saopštenja Udruženja trgovaca naftnim derivatima da je 50 do 90 posto od 5.500 članova udruženja prijavilo da je ostalo bez benzina.

Poslovni sekretar Kwasi Kwarteng rekao je u nedjelju da je vlada obustavila zakon o konkurenciji kako bi omogućila “razmjenu informacija da bi se lakše odredile prioritetne isporuke goriva dijelovima zemlje i strateškim lokacijama”.

“Iako je uvijek i i dalje ima dosta goriva u rafinerijama i terminalima, svjesni smo da je bilo problema s lancima snabdijevanja”, rekao je Kwarteng.

Dodao je da će zato donijeti protokol o nafti da bi osigurali da naftna industrija može razmjenjivati informacije i efikasnije sarađivati za smanjenje problema.

“Zahvaljujemo vozačima teretnih vozila i svom osoblju na neumornom radu u ovom periodu”, istakao je Kwarteng.

Vlada Velike Britanije planira izdati oko 5.000 viza za hitne slučajeve stranim vozačima kamiona kako bi riješili probleme s isporukom pred sezonu praznika.

Građani u Velikoj Britaniji panično kupuju gorivo više od sedam dana, što uzrokuje duge redove na benzinskim pumpama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar