Britanski premijer Boris Johnson prihvatio podnijeti ostavku

Svijet 07. jul 202210:27
Podijeli:
Izvor: JESSICA TAYLOR / AFP / Profimedia

Prema izvještajima više britanskih medija uključujući BBC i Sky News Johnson će u toku dana podnijeti ostavku i time otvoriti mogućnost da se izabere njegov nasljednik.

Prema objavi Sky News-a Johnson je razgovarao s liderom Komiteta 1922 Sir Grahamom Bradyjem, nakon čega će početi proces biranja njegovog nasljednika ili nasljednice. Očekuje se da će nasljednik biti izabran u oktobru ove godine kada se održava konferencija Konzervativne partije.

Prethodno, britanski ministar finansija Nadhim Zahawi koji je na poziciji manje od 48 sati pozvao je premijera Johnsona da podnese ostavku.

Zahawi je javno objavio pismo koje je poslao premijeru, ali i naveo da je o ovome razgovarao lično s Borisom Johnsonom u sjedištu Vlade u Downing Streetu broj 10.

“Moj prioritet broj jedan je i uvijek će biti ova velika zemlja. Kada su me zamolili da postanem kancelar, uradio sam to iz lojalnosti. Ne muškarcu, već lojalnosti ovoj zemlji i svemu što mi je dala. Izazovi sa kojima se Britanija suočava, bilo da se radi o inflaciji ili Putinovom ratu u Ukrajini, neće zastati ni zbog čega, a od vitalnog je značaja da glavni državni uredi nastave da funkcionišu kroz nacionalnu krizu.

Ako su ljudi loše mislili o meni zbog te odluke, to je kritika koju sam spreman podnijeti. Jučer sam jasno stavio do znanja premijeru zajedno sa svojim kolegama u broju 10 da postoji samo jedan pravac u kojem to ide i da treba da ode dostojanstveno. Iz poštovanja i u nadi da će poslušati starog prijatelja od 30 godina, ovaj savjet sam držao u tajnosti. Srce mi je slomljeno što nije slušao i što sada potkopava nevjerovatna dostignuća ove Vlade u ovo kasno doba.

Niko neće zaboraviti da se završi Brexit, držanje opasnog antisemita podalje od br. 10, naše postupanje sa covidom i našu podršku za Ukrajinu u trenutku potrebe. Ali zemlja zaslužuje Vladu koja ne samo da je stabilna, već i koja djeluje sa integritetom. Premijeru, u svom srcu znate šta je ispravno i idite sada”, napisao je u pismu Zahawi.

Nakon ovakvog razvoja situacije javnosti u Britaniji očekuje da će uskoro Borisu Johnsonu postati jasno da ne može ostati na poziciji premijera i da će morati uskoro podnijeti ostavku. Paralelno s borbom koja se vodi u sjedištu Vlade, zastupnici koji se protive ostanku premijera na vlasti spremaju alternativni način njegove smjene kroz proceduru u parlamentarnom komitetu 1922 koji upravlja Konzervativnom partijom u Zastupničkom domu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar