Broj civilnih žrtava u Afganistanu povećan na 72

Svijet 27. avg. 202107:56
Podijeli:
Izvor: REUTERS/Stringer/Ilustracija

Najmanje 72 civila poginula su u dvije eksplozije ispred aerodroma u Kabulu, rekli su danas bolnički izvor i talibanski zvaničnik u glavnom gradu Afganistana.

Najmanje 13 američkih vojnika poginulo je u jučerašnjim eksplozijama, za koje je odgovornost preuzela  takozvana Islamska država.

Zvaničnik NATO saveza izjavio je da sve strane snage imaju cilj da evakuišu svoje građane i radnike svojih ambasada iz Afganistana do 30. augusta.

Ovaj izvor dodao je da će talibanske snage pojačati bezbjednost i povećati broj pripadnika obezbjeđenja da bi kontrolisali masu na ulazu u aerodrom u Kabulu.

Australija je prekinula evakuacione letove iz Afganistana poslije samoubilačkih napada u Kabulu, objavio je premijer Skot Morison.

On je dodao da je australijsko vojno osoblje evakuisano samo nekoliko časova prije eksplozija i da više nije bezbjedno da evakuacija bude nastavljena.

Među žrtvama je i najmanje 28 talibana, saopšteno je iz ovog pokreta i napomenuto da nema razloga da se sa 31. augusta produžava rok za konačni odlazak stranih trupa iz Afganistana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar