Broj piratskih napada značajno porastao u prošloj godini

Svijet 13. jan. 202116:16 > 16:17
Podijeli:
Pixabay

Broj piratskih napada na brodove širom svijeta porastao je za 20 posto u prošloj godini, prvenstveno zbog rekordnog broja otmica u zapadnoj Africi, saopćila je u srijedu nadzorna mornarička agencija, tražeći povećanje broja morskih patrola.

Ukupno 195 incidenata s piratskim napadima i oružanim pljačkama prijavljeno je prošle godine, što predstavlja rast sa 162 takva incidenta u 2019., navodi Međunarodni mornarički biro (IMB) u svom godišnjem izvještaju.

Od 135 otetih mornara širom svijeta u prošloj godini, 130 otmica je registrovano u Gvinejskom zalivu kod obala zapadne Afrike. To je ujedno najviša cifra ikada otetih članova brodskih posada u toj regiji.

Zaliv se proteže hiljadama kilometara, od Angole na jugu do Senegala na sjeveru, i njegove vode smatraju se među najopasnijim u svijetu zbog piratskih napada.

Direktor IMB-a Michael Howlett izjavio je da nagli rast piratskih napada pokazuje “pojačane kapacitete pirata u Gvinejskom zalivu, uz sve više napada koji se odvijaju duž obale”.

Pirati su se posljednjih godina okrenuli od otmica tankera ka unosnijim otmicama mornara radi traženja otkupnine, dodao je Noel Choong, čelnik centra IMB za izvještavanje o piratskim napadima sa sjedištem u Kuala Lumpuru.

Choong je kazao da se otmice povećavaju “alarmantnom stopom” i apelovao je na zapadnoafričke zemlje da pojačaju patrole.

Gvinejski zaliv sada je nadmašio Adenski zaliv kod obala Somalije kao afričko piratsko žarište. Zemlje regije, uz pomoć SAD i Francuske, već nekoliko godina pokušavaju da ojačaju saradnju i sredstva za intervencije.

Gvinejski zaliv u kome se nalaze dva najveća proizvođača nafte subsaharske Afrike, Nigerija i Alžir, teško je pogođen piratskim napadima koji su prekinuli međunarodne mornaričke rute i koštaju globalnu ekonomiju milijarde dolara, prenosi AFP.

Komentari

Vaš komentar