Cavusoglu: Slike iz Buče i Irpina negativno uticale na pregovarački proces

Svijet 14. apr 202218:581 komentar
Izvor: REUTERS/Mohamed Azakir/File Photo

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da njegova zemlja i dalje pokušava organizovati sastanak između ruskog predsjednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Znamo da će se o kritičnim temama odlučivati na nivou lidera, pa ćemo pokušati da okupimo lidere”, rekao je on, kako javlja CNN.

Cavusoglu je rekao da Turska nastavlja pristup pregovorima sa “opreznim optimizmom”, posebno nakon nedavnih događaja o navodnim ratnim zločinima u Buči i Irpinu koji su “negativno uticali na proces”.

“Nehumane slike iz regiona kao što su Buča i Irpin, koje također osuđujemo, promijenile su atmosferu. To je stvorilo negativnu atmosferu na ukrajinskoj strani. Iako je bilo različitih izjava Ruske Federacije u vezi s tim, to je na kraju negativno uticalo na pregovarački proces”, rekao je on.

“Uprkos svim tim izazovima, predsjednik Zelenski je rekao da se razgovori mogu nastaviti.Ali potrebna su dva lidera da bi rekli da. Posebno predsjednik Putin”, dodao je.

Ministar vanjskih poslova je rekao da, iako postoji mogućnost prekida vatre, “ako borbe potraju i budu novi napadi u Donbasu, to će biti teže postići”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar