Češka: Zbog popunjenosti bolnica premještaju pacijente u druge zemlje

Svijet 09. mar 202116:351 komentar
Izvor: GENYA SAVILOV / AFP

Zbog rekordnog broja COVID-19 pacijenata na jedinicama intenzivne njege u Češkoj, ta zemlja je danas započela premještanje pacijenata u druge države.

Riječ je o 68-godišnjoj ženi koja je premještena u Raciborz u Poljskoj iz klinike u gradu Usti nad Orlici u regionu Pardubice u Češkoj.

Ministar spoljnih poslova Češke Tomas Petricek naveo je da će šest pacijenata biti premješteno u Nemačku.

Pardubice je bio prvi region od ukupno 14 u zemlji, koji je prošle nedjelje proglasio da su jedinice intenzivne njege u pet bolnica u potpunosti popunjene zbog pacijenata koji su u ozbiljnim stanjima zbog zaraze koronavirusom, te da ne mogu da primaju više pacijenata.

Zatim je uslijedio i region Pizen u zapadnoj Češkoj, dok veliki broj bolnica u drugim dijelovima zemlje mora da premjesti pacijente u druge klinike u državi.

Ministar zdravlja Jan Blatny ocijenio je da će ova sedmica biti najkritičnija za bolnice.

Prema podacima Ministarstva zdravlja, 8.478 pacijenata je bilo hospitalizovano u ponedjeljak, od kojih je 1.789 bilo smješteno na intenzivnu njegu, što je najviši broj do sada.

Sedmodnevni prosek dnevnih smrtnih slučajeva porastao je tokom posljednje dvije nedjelje sa 1,44 na 100.000 ljudi 22. februara na 1,88 u ponjedeljak, prema podacima Univerziteta “Johns Hopkins“. Riječ je o najgorem presjeku na svijetu.

Zemlja sa 10,7 miliona stanovnika do sada je registrovala više od 1,3 miliona slučajeva zaraze koronavirusom i 22.147 preminulih od posljedica. Trenutno Češka ima najviši rast slučajeva zaraze po broju stanovnika, pokazali su podaci Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti.

Da bi se izborila sa teškom situacijom, Češka je smislila plan za premještanje desetina pacijenata u bolnice u Njemačkoj, Poljskoj i Švajcarskoj. Te tri zemlje su ranije nudile liječenje u svojim bolnicama, kao i Austrija i Slovenija.

Vlada je takođe naložila medicinskim i studentima drugih univerziteta, kao i učenicima srednjih škola, ali i medicinskom osoblju u ambulantama da pomažu u bolnicama.

“Oni bi trebalo da pomognu u postizanju cilja, odnosno da nam omoguće dodatnih 100 kreveta za intenzivnu njegu i još 570 kreveta sa kiseonikom”, rekao je češki ministar zdravlja.

Komentari

Vaš komentar